keresés menü

Kiadó zenekarok nélkül: bemutatkozik a Wannabe Records

lillakedvenc1

Milyen jó zenekar lenne ez, milyen király albumcím lenne az!?

– hangzott el egyre többször három leányzó között az egri főiskola grafikaműhelyében. Aztán, bár zenekarok nem születtek, de az álmodozásban szintet léptek, és megalapították a Wannabe Recordsot. Ami egy kiadó fiktív zenekarokkal, kézbevehető, menő lemezborítókkal.

“Teknokol: azon kívül, hogy punk zenét játszik, két lányból áll és egy időre azért hagyták abba a működést, mert paranormális jelenségek kezdték eluralni a koncerteket” – ilyen és hasonló zenekarok történeteiből szeretett volna Rumi Bori és húga, Zsófi egy teljes fiktív rockenciklopédiát összeállítani. Időközben barátnőjükre, Molnár Dorinára is ráragadt az őrület a rajztanszéken, és idestova két éve az ő ötlete volt, hogy ha már grafikusok, csinálják meg a zenekarok lemezeit, kazettáit és plakátjait, fanzine-eket. Tehát mindent, csak a zenét ne.

Mára már heten vannak a csapatban, túl vannak első kiállításukon, amin már igazi zenekarok is vendégeskedtek, jöttek az újabb fiktív csajzenekarok (Kortynyi Love, Pálmateksz), most pedig épp egy következő kiállításra és termékeny nyári szünetre készülnek. Ezen kívül az is elkezdett világossá válni, hogy milyen lehetőségek vannak ebben a műfajban.

“Ami számomra a legérdekesebb kérdés ebben az egészben – meséli az egyik tag, Kaszás Balázs – az az, hogy egy (fiktív) zenekar, együttes vagy DJ vizuális megjelenésének formái miként tudnak egységet teremteni amellett, hogy utalnak például az aktuális albumra és ugyanakkor tartalmazzák az alkotó stílusjegyeit is. Ezt a kérdést boncolgatva állok neki a munkának, aminek eredménye a lányokkal ellentétben egyetlen alkotó lesz kiállításonként, akit megpróbálok minél több felületen egységesen alkalmazni.”

bazsikedvenc1

dorinakedvenc3

Zsófi pedig a tágabb kontextusban segített eligazodnunk: “Szerintem grafikai szempontból furcsa és izgalmas dolgok történnek mostanában a könnyűzene körül. Egyrészt vannak olyan popzenei előadók, akik felvállaltan ugyanannyi (vagy több) hangsúlyt fektetnek a vizualitásra, mint a zenére. Másrészt a hagyományos hordozók gyakorlatilag feleslegessé váltak, eltűnt a zene kézzelfoghatósága. Azt hiszem, miközben üres bakelitlemezeket gyártunk és elképzelt rocksztároknak tervezünk logót, egy kicsit ezekről a dolgokról is gondolkodunk.”

Ha megvolt a bekövetés Facebookon, akkor kezdődhet is a minitárlat, amit az Urbanplayer.hu olvasóinak állítottak össze a lányok és a fiúk:

rumiborikedvenc2

rumiborikedvenc1

dorinakedvenc1

bazsikedvenc2

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥