Az első és legfontosabb ok, ami köré az összes többi épül: Kenny Larkin. Így hívják az embert, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a műfaj terjesztésében. És aki ma este a Budapest Essentials jóvoltából nyitja ki a baszatáskát az Akvárium Klubban.

Derrick May, Juan Atkins, Kevin Saunderson, Blake Baxter, Claude Young, Robert Hood, Jeff Mills, Octave One. Ezt a névsort még bőven lehet folytatni, hiszen motor cityből (ahogy Detroitot még nevezni szokták az autógyártás történelmében vállalt szerepe miatt) rajtuk kívül még nagyon sokan szórták szerteszét a világban a fémes-ütemes tánczenék igéjét. Kenny Larkin is ide tartozik, aki ugyan nem ringatta a techno bölcsőjét, mert a csecsemőévekben ő épp a katonasággal volt elfoglalva, de amint visszatért, keblére ölelte őt.

Úgyhogy mutatunk pár zenét, amiket nem feltétlenül fog lejátszani, de legalább fest egy képet az emberről, ami sokakat meggyőzhet a ma esti részvételről.

KENNY LARKIN – FUNK IN SPACE (1994)
Manapság hirtelen mintha mindenki újra rátalálna a kozmosz és a funk ősi viszonyára, sosem látott népszerűségnek örvendenek a galaktikus nu-diszkók és társaik, de a művész a huszonegy évvel ezelőtti – a Warpnál megjelent! – bemutatkozó lemezén régen letudta a dolgot ezzel a breakbeates mókával:

KENNY LARKIN – LOOP 2 (1996)
Nem hazudik a videó feltöltője, valóban Larkin egyik legjobb régi trekkje ez, simogatóan felemelő szintiszárnyalásokkal indítva, amiket megváltásként teljesítenek ki az energikusan érkező lábdobok.

DARK COMEDY – MUSIC SAVES MY SOUL (2004)
Kevesen tudják, hogy Larkin stand-up komédiásként is próbálkozott a kilencvenes évek végén és a kétezresek elején, ami miatt a stúdiózgatások sűrűsége némileg megcsappant, ez meg is látszik a diszkográfiáján. De legalább merített a dologból, és Dark Comedy néven kicsit közös nevezőre hozta a két, egymástól amúgy fényévekre álló szórakoztató műfajt:

KENNY LARKIN – WE SHALL OVERCOME (1990)
Mindenképpen itt kell állnia legelső zenéjének is, ami Martin Luther King legendás emberi jogi szónoklatát dolgozza fel, talán annak a vágynak a kifejezéseképpen, hogy a techno is széles körben elfogadott dolog legyen.

KENNY LARKIN – ANDROGENOUS (2008)
Emberünk legutóbbi nagylemeze, a Keys, Strings, Tambourines hét éve jött ki, de reméljük, kapunk majd tőle olyan hangulatokat, mint amit itt 1:30-tól. Ja igen, ez a lemez nyitótrekkje.

De egyébként meg nem ezek miatt kell eljönni este. Hanem kíváncsiságból. Mi is ezt fogjuk tenni, az RSVP-t itt lehet megtolni!

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)