keresés menü

Itt egy nagyon beszédes infografika Kanye West eddigi pályafutásáról

Tizenkét éve, 2004-ben jelent meg Kanye West első lemeze, a College Dropout, azóta a repper és a zene világa is sokat változott. Persze ez az infografika nem ad mindenre magyarázatot, ezért messzire menő következtetéseket mi se vonnánk le belőle, viszont néhány dolgot kiemelnénk azért.

  • Az például egyértelműen látszik, hogy Kanye West egyes trekkjeinek a hossza átlagosan majdnem egy perccel nőtt az évek során – háromról négyre. A 2010-es My Beautiful Dark Twisted Fantasy-n ez öt felett volt, de az szándékosan lett ilyen nagyívűre véve. Ennek tükrében nem meglepetés, hogy egyre kevesebb trekk szerepel a lemezein.
  • A közreműködő vendégénekesek száma inkább csökken, de ezt a tendenciát ismét a 2010-es lemez törte meg, szóval itt is inkább az eltérő koncepciókról lehet szó.
  • Ezzel párhuzamosan a háttérmunkálatokban egyre többen vesznek részt. A 2007-es Graduation és a 2008-as 808s & Heartbreak idején meglehetősen kevés produkciós közreműködővel dolgozott, később azonban folytatódott a produkciós csapatának a növekedése. A 2013-as Yeezuson már 27 producer és 24 dalszerző legyeskedett. Utóbbi két lemezén pedig nem volt olyan szám, amit egyedül írt volna, miközben a 2004-es debüt jó részét még ő írta meg egyedül.
  • 2007-ig nőttek az első hetes eladásai, a 2013-as Yeezusból viszont már csak harmadannyi ment el, mint a 2007-es lemezből.
  • Míg első három lemezén mindig volt egy No. 1. sláger, addig az utóbbi háromra nem sikerült ilyet feltenni.
  • Grammy-k tekintetében viszont csak a 2008-as lemez szerénykedik egy jelöléssel, a többi viszonylag egyenletesen hozta az ötös átlagot.

(via pigeonsandplanes)