keresés menü

Június végén mutatják be a Stones Throw dokumentumfilmet

stonesthrow

Ami a világot meghódító soulnak a Motown, a kísérleti elektronikának a Warp, vagy az indie-társadalomnak a 4AD lemezkiadó, na pont olyasmi a füstös jazzek és rotyogós funkok által inspirált 21. századi zenék rajongóinak a Stones Throw. Ez a kaliforniai lemezcég kimondva-kimondatlanul mindennél fontosabbnak tartja a (főleg fekete zenei) örökség ápolását, illetve annak kreatív átültetését a mai zenei nyelvekre, így hát nem véletlen, hogy látványos bakelitpártolása ellenére – illetve azzal együtt! – az egyik leginnovatívabb labelként tartják számon, ami eddig olyan előadóknak adott hátszelet, mint Madlib, J Dilla, Aloe Blacc, MF Doom vagy Mayer Hawthorne.

Nincs is azon semmi csodálkoznivaló, hogy 16 év elteltével úgy látták, akár egy egész estés dokumentumfilm is elkészülhetne róluk. Az Our Vinyl Weighs a Ton munkacímű alkotáshoz a rendező, Jeff Broadway a Kickstarteren kezdett pénzt kalapozni, összesen 35 ezer dollárt (ami 8 millió forint), ez össze is jött, olyannyira, hogy a premierre június közepén-végén már sort is kerítenek az LA Film Fest-en. Így nézett ki a teaser videó a filmhez:

A Stones Throw szerint egyébként nem csak a saját művészeik kapnak szerepet a filmben, de olyan közeli “haverok” is, mint a Roots-os Questlove, Talib Kweli, a Portisheadből ismert Geoff Barrow vagy a megveszekedett, dilis élő showjaival hírnevet szerző Gaslamp Killer.

Aki pedig még mindig gyanakodva szemléli ezt a hírt, annak forrón ajánljuk a kiadó oldalának böngészését és az egyes zenékbe belehallgatást (vigyázat, őrjítő sokféleség uralkodik, dzsesszes hiphopoktól az elborult pszichedelikus poprockon át az elektrofunkig), illetve az alábbi, a filmbemutató utáni szuperpartihoz készült plakátot, amiről nem is hinnénk, mennyi mindent elmesél a kiadó imidzséről.

ourvinyl

És így a végére már csak a reménybeli kinyilatkoztatás marad: bízunk benne, hogy a dokufilm hamar elterjed Európában, és idővel felbukkan DVD-formában annak rendje szerint a pesti lemezboltokban is (vagy legalább az interneteken).