keresés menü

Jön az elektronikus zenék egyik alapgépe, a TR-808 utódja

rolandka

Pár napja az elektronikus zenei eszközökben utazó japán vállalat, a már több mint fél évszázada működő Roland feltöltött egy nyúlfarknyi videót, ami klasszikus dobgépükről, a TR-808-ról szól.

Kiderül belőle, hogy 1980-ban, amikor fejleszteni kezdték, még a kanyarban sem volt a mai értelem vett techno és az egyéb elektronikus tánczenék, amik máig bőségesen alkalmazzák a 808-as hangjait. Sőt, az elmúlt években reneszánszát éli az általa produkált analóg hangzás, köszönhetően az olyan régi-új műfajoknak, mint a juke és a trap, valamint a dubstep újszerű hajtásai. Különösen ennek tükrében vicces, hogy elhangzik a videóban: a gyártó eredeti kiindulópontja az volt, hogy a dobgép csak a háttérből támogassa a zenéket, ezért igazán meglepődtek, amikor azt látták, hogy az emberek fő hangszerként, előtérbe tolva kezdik azt használni.

“Ma azonban a zenészek már új, izgalmas dolgokat akarnak. Ezért eljött az idő, hogy megtegyük a következő lépést” – hangzik el végül a videó végén. És időközben, pontosan tegnap megérkezett a következő sejtelmes videó, ez már az 1983-ban bemutatott Roland TR-909-ről, aminek a végén szintén elcsattan a következő lépésről szóló homályos utalás:

Hogy ez pontosan mi lesz, nem tudni. Az Aira név hangzott el egyelőre, meg született hozzá egy ilyen aloldal, valószínűleg így hívják majd az új modellt, és ilyen nem hivatalos kép is kiszivárgott már róla (a Roland nem erősítette meg):

aira

Ja, hogy egyébként miért írunk ilyesmiről, amikor nem vagyunk se tech-, se hangszerblog? Hát azért, mert trendfigyelő blog viszont vagyunk, és amikor éppen nem blogolunk, akkor elég gyakran mi is ilyen gépeket alkalmazó zenékre táncolunk. A TR-808 és 909 hangját jó eséllyel mindenki ismeri, aki járt az elmúlt években budapesti bulin, ami nem a gitárzenéről szólt, ezért fontos ez a hír. Mi pedig úgy sejtjük, hogy lesz még egy következő videó is a harmadik nagy “technoid” Roland-eszközről, a TB-303-ról, ami nélkül ma nem létezne az acid műfaja.

És talán ez a három lesz egybegyúrva egyetlen eszközbe, és ez lesz az Aira. Meglátjuk. Aztán ha meglátjuk, meg is írjuk. Vajon a kolomp marad olyan szexi, mint amilyen eddig volt? Addig is itt olvasható, hogyan reagáltak olyan zenészek, mint Addison Groove, Breakage vagy Julio Bashmore a bejelentésre.