keresés menü

Jókedvből repül a Molotov-koktél a diszkóban: itt az új A i w A-lemez!

Urbnplyr: – Hogy indult az A i w A-projekt?

Nádházi Lajos: – Még 2012-ben szülte a véletlen. Kísérletezgettem, valami groteszk és radikális dolgot akartam csinálni leginkább feszültség-levezetésként, filmes és animált képzetekkel az egész mögött. Azt hiszem, az Uninstall Yourself volt az első, majd még aznap megcsináltam négy számot a kiadványról a pillanat hevében. Nem mutogattam őket senkinek, el is felejtettem, hogy voltak. Nagyjából egy évre rá fellépésről hazatámolyogván megláttam Mikolai urat (Mikolai Martin a Farbwesches kiadó egyik alapítója, S Olbricht néven készít zenéket) egy ivó előtt, akivel rég nem találkoztam pécsi tanulmányai miatt. Persze akkor egyből jött a “Lalikám igyunk már mégegyet!” Szóba került az akkoriban tetőző internetwave és pár egyéb zenei furcsaság, mikor eszembe jutott, hogy vannak nekem ezek a számok és Martin biztosan értékelné őket, már csak a poénértékük miatt is. Miután elküldtem a pakkot rámförmedt, hogy csináljak még és kiadják. Tehát a Farbwechsel gyermeke a projekt.

UP: – A két farbwechseles kiadványod után most elég eltérő hangvételű lett az új anyag a felszabadultabb funkos témáival. Mi változott, mi maradt ugyanaz?

NL: – Ez inkább csak egy könnyed tavaszi csokor, semmi komoly. Az első kettőben több a feszültség, itt jókedvből repül a Molotov-koktél a diszkóban. A következő Farbwechsel-album mindnél nyugodtabb lesz, inkább absztrakt átvezetőképek aláfestője, javarészt animgif-re rögtönzött egyfelvételes darabok. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól ilyen vagy olyan irányon halad tovább a projekt, lesz ez még újra nyers és brutális. Merem remélni, hogy legalább fele annyira érthető, mint amennyire filmen egyértelműek a nagy zenei kontrasztok az adott hangulatú jelenetehez. Sokkal halkabb viszont nem lesz, fájjon csak.

UP: – Miről szól ez a fehér símaszkos megjelenés?

NL: – A i w A a képzelt történet főhőse vagy talán inkább antihőse a fejre húzott harisnya utáni legkézenfekvőbb identitástakaróval. Fehér póló, világos farmer, szakadt sneaker… bárki lehet a városból ’87 Amerikájában.

***

Bónuszként pedig idetesszük a kit Recordsnak készült, annyira új, hogy forró A i w a-mixet, amiben Morricone mellett a Farbwechsel több előadója is szerepel.