keresés menü

Izraeli globálbass hangszerekkel: így csapódott le az 3421 és Miss Red bulija a Kuplungban

A Negyed6Negyed7 Fesztivál keretei között megrendezett Bánkitó Afteren lépett fel az izraeli underground színtér egyik alapcsapata, a 3421 duója. Velük érkezett a Ninja Tune-os énekesnő-MC, Miss Red is, akivel az utóbbi időben annyira jól megy a közös munka, hogy hamarosan közös lemezt is készítenek.

_HGY4167
Fotó: Horváth Győző

Megmondom őszintén, én nem különösebben szeretem, ha valaki az élő hangszereket erőlteti olyan elektronikus műfajokban, amelyek mindig is jól megvoltak azok nélkül. A végeredmény általában modoros lesz, a hangszeres teljesítmény jószerivel inkább artista-mutatvány, és hamar meg is találják ezek a produkciók a maguk korlátaikat, valamint jobb esetben is csak olyanok, mintha nem is élő hangszereken játszanának. De akkor meg minek a nagy hűhó?

Mégis – röviden összefoglalva -, a 3421 szerény és szimpatikus duója csinált egy tök jó, sok műfajt érintő bulit, amit az MIA-féle globáldívaságot kisujjból kirázó Miss Red hatásosan össze is kapcsolt a bulizó közönséggel. Egy óra önfeledt szégyentelen seggrázás, trashy luxyság, nyár a télben, ahogy kell.

Fotó: Horváth Győző
Fotó: Horváth Győző

Ilyen újságírós ráolvasással azonban úgy tűnt, mintha a 3421 minden pillanatban a maga legitimitásáért küzdene. A Miss Reddel közös dalok meglehetősen egyformák voltak, viszont ezáltal koherensek is, de amikor ő három számonként eltűnt, akkor dj-szett jellegűre váltott a dolog. Felváltva jöttek az őrületes dropok, a dubsteppes témákra ráhúzott klasszik house-zongorák, a néha már-már chiptune-ig kifeszített glitchek, kevés szintetikus reggae, majd néha – az élő dobhangzás mentén –  ez az egész átfordult valamiféle, az M83 világától se idegen elektro-shoegaze-be.

Kicsit olyan volt, mintha éreznék, hogy műfajonként két trekk az, ami biztosan üt ebben a felállásban. A lassabb elszállásokban pedig még a szintis srác is énekelgetett, még ha meglehetősen laposan is a Kuplungban remekül megszólaló alapokhoz képest.

_HGY4194
Fotó: Horváth Győző

És aztán tényleg, tök jó volt nézni, ahogy ezt a műfaji korcsosság miatt már-már időtlen masszát egy sima dobbal és két asztalnyi szintivel, de samplerek és loopok, tehát “csalás” és segítség nélkül teszik össze, viszont három-négy szám után valahogy csak kezdett kevés lenni ez a recept. Szerencsére ekkor mindig visszatért a cicanadrágban, szakadt topban és valami eszementen kúl turbánban bulizó Miss Red néhány sűrű, dancehallos partipetárdával – így az egy órát simán kitöltötték úgy, hogy csak az találhatott benne kivetnivalót, aki két mondatnál bővebben akarja összefoglalni a műsort.

Fotó: Horváth Győző
Fotó: Horváth Győző

Itt amúgy meg tudjátok nézni, hogy milyen is ez a zene élőben, Miss Red nélkül egy tel-avivi háztetőn: