keresés menü

Irodalmi dubtechno: lebegj pulzálva Hamvas Béla gondolataival!

irodalmidubtechno

“Amikor az itt és a túlnan közt a fal leomlik, és nem tudod többé, hol az itt és hol a túlnan, olyan állapotban fogsz élni, amelyben az önmagadról való külön tudatod megszűnik, és a szellemek Isten felé vezető fokait éled át” – teljesen véletlenül szaladtam bele Hamvas Béla filozofálásába a SoundCloudon. Amin egyébként nem akadtam volna meg, hiszen ez a huszonegyedik század, itt mindenki a felhőben lázad – csak éppen ezeket a sorokat valaki zenére úsztatta rá, azonban belül is minden elektronikus műfaj legtengermélyebb változatára: dubbal fellocsolt technóra.

Érdekelt, ki áll a projekt mögött és mi volt vele a célja, úgyhogy rákérdeztünk. Kiderült, hogy ő Electrocat Toma néven a Tiloson vezet műsort. És szívesen válaszolgatott nekünk.

– Honnan az ötlet, hogy ismert irodalmi nagyságok sorait úsztasd rá kortárs zenehöpölygésekre?

Electrocat Toma: – Még mielőtt az Irodalmi DubTechno sorozat első darabját készítettem volna, éppen Hamvas Bélát olvastam. Hatalmába kerített egy érzés, egy megtagadhatatlan sugallat, ami arra késztetett, hogy egy adott művéből készítsek egy “új” történetet, amely más szemszögből világít rá az eredeti történetre úgy, hogy jelentését megtartja. Technikailag úgy jellemezném, mint a képzőművészetben a kollázst, azaz egy eredeti képet felszabdalunk majd újra összeragasztjuk, ezzel egy új képet kapunk az eredeti felhasználásával. Valami ilyesmi történt ezekkel a művekkel is.

– Miért pont ezekre a zenékre esett a választás?

ET: – A mély filozófiai mondanivalók mellé szükség volt olyan zenékre, amelyek érzelmeket kölcsönöznek a mély gondolatiság alá, és ezáltal felerősítik a mondanivalót. Ezért nyúltam a dubtechnóhoz, mint légies műfajhoz.

– Mi a célod mindezekkel, és várhatóak-e további hasonló összedolgozások?

– Elsősorban a szépségért teszem. Másodrészt pedig ezek a mély gondolatok segítséget nyújthatnak abban, hogy az emberek kicsit megnyíljanak a tudat ébredésre… Pontosan nem tudom megmondani, hogy lesz-e folytatás, amennyiben van sugallat, akkor lesz következő kollázs is.