keresés menü

Techno-terroristák foglalnak el egy bulihelyszínt csütörtök este Budapesten

Urbnplyr: – Nem vicceltek a facebookos esemény leírásában. Hogyan tervezitek sokkolni a résztvevőket? Elmegy a dolog egy stanfordi börtönkísérlet-szintig? Mennyire súlyosbítva kapjuk a terrort, sírni fogunk-e?

Az Insecurity State államalapítói: – Sokkoló lesz és hiperszenzitív, provokatív és felemelő, kínzó és gondoskodó egyszerre. Az Insecurity State az ironikus felforgatás iránt elkötelezett, de mi az iróniát rendkívül komolyan vesszük. Ez a totális antiállam skizofrén iróniája, amikor a techno lesz a state capture egyetlen hiteles formája. Börtönkísérlet? Inkább le-és összeszerelő üzem, ahol állami propagandánk a politikai-antropológiai újraformálás eszközévé válik: bábok helyett kiborgokat akarunk!

UP: – Mit jelent, hogy a szükségállapotig fokozzátok a fegyelmező rendszerek működését? Ha nem kérem adekvát módon a vodkaszódámat, akkor már suhan is a tomfa?

AISÁA: – A büntetés univerzális, a jutalmazás individuális. A kérdés inkább a következő: a vodkaszóda mennyiben szolgálja az állami esztétika alapelveit, a Nagy Átalakítás Programját? Símaszkos kiborgjaink működésének alapja a politikai frusztráció újraelosztása, vagyis az elnyomás elnyomása. Ezt jelenti a szükségállapot, amikor a hatalom jelei magukba omlanak, hogy megjelenjen a puszta élet, az elektronikusan stimulált Új Emberállat. Ő a mi állampolgárunk!

UP: – Meg lehet majd vásárolni az Insecurity State hivatalos állami egyenruháját, ami egy szeménél kivágott símaszk. Ezt nyilván sokan fogják viselni. Na de milyen felelősséget vállal az állam azon állampolgáraival szemben, akik az állam határain kívül is hordják azt, és esetleg még az állami ideológia által hajtott tetteket is elkövetnek?

AISÁA: – Az Insecurity State nem terjeszkedik, hanem „befelé” figyel. Ez a bensőségesség utópiája, amit befelé rombolunk. Elutasítjuk a birodalmi politikát és felbontjuk az imperialista teret! Állampolgáraink a büntető techno-katarzist az állam határai között tudják átélni, hogy hogyan gazdálkodnak ezzel tapasztattal, az már az ő felelősségük. Szabadság költői terror által! De ennek a szabadságnak megvannak a maga esztétikai keretei, melyeket anti-államunk könyörtelenül kiélvez és betartat.

UP: – Tilos lesz fotózni. Aki a tiltás ellenére mégis vizuálisan dokumentál, titokban, egy sarokból, arra milyen sors vár?

AISÁA: – A képtilalom megszegőit elkülönítjük és túlgondozzuk. Esztétikai-pszichológiai defektusait azonnal feltárjuk. A büntetés során a törvényszegőt szembesítjük saját képéhségével, és egy külön erre a célra kialakított teremben szkopofiliára kényszerítjük, vagyis fertőző képözönnek (snuff-filmek, torture porn, Leni Riefenstahl művek és Kacsamesék stb.) tesszük ki.

Az Insecurity State a The Corporation és a Technologie und das Unheimliche művészeti csoportok nagykoalíciója, akik az OFF-Biennále keretében április 30-án csütörtökön hajtják végre akciójukat. Egyebet nem mondhatunk, mert minden egyéb itt van.