keresés menü

Ha ezeket mind összeeresztjük, abból fognak kisülni az igazán izgalmas dolgok

Urbanplayer: – Vagy ötven független magyar kiadó lesz jelen az Independent Label Fair-en, mondatjuk azt, hogy virulnak az underground zenék itthon?

Pentelényi Pál Gandharva: – Úgy tűnik, az évek során többen úgy gondolták, hogy van létjogosultsága Magyarországon vagy Magyarországról indítani és működtetni kis kiadókat. Ez elhivatottságot és a kis szubkultúrák itthoni jelenlétét is jól mutatja, mert

ezek a kiadók a garage rocktól a folkig, a new wavetől az experimtenalig, a technotól a hip hopig rengeteg műfajt lefednek. Ha ezeket mind összeeresztjük, abból fognak kisülni az igazán izgalmas dolgok.

UP: – Az esemény leírásában főleg az van kiemelve, hogy végre egy esemény, amin találkozhatnak az egymást inkább csak internetről ismerő zenészek és kiadóvezetők. A pusztán zenehallgató közönségnek mit adhat ez az esemény?

PPG: – Hasonlót, mint a kiadók vezetőinek. Mert azért néhány kis kiadót a saját környezetéből majd’ mindenki ismer, de aki nem zenebubusként tölti a mindennapjait, annak a vásáron megjelenő kiadók nagy része ismeretlen lesz. Több száz kiadványt lehet megismerni majd szombaton az Ankertben, ami azért lássuk be, még az igazán érdeklődőknek is nagy falat lesz. De ez is a cél: felfedezni, hogy kik, milyen zenét adnak ki itthon és miért. Ráadásul nem csak bevett fizikai hordozókon: a vinyl, cd és kazetta mellett lesz floppy és VHS is. Meg ki tudja ki mivel rukkol majd elő hirtelen.

A Lick The Click! legénység lemeztáskái az A38-on

UP: – A fizikai formátumnak szerinted ma mi a relevanciája? Pusztán az előadók támogatásának formája, vagy ezen túlmutat?

PPG: – Én elfogult vagyok, lemezeket gyűjtök. Nekem fontos a tárgy maga. Az se zavar, ha kicsit szakadt a borító egy használt lemezen. Szeretem fogni, birtokolni és egy rövid időn belül hozzám nőnek. Elég csak abba belegondolni, ha ma nem is vagy gyűjtő, hogy a régi kazettáid és cédéid egy-egy költözés közben csak előkerülnek és milyen jó, hogy vissza tudod hallgatni, hogy miket bírtál 10-20 éve vagy még több – annál nagyobb a fless.

Amiket most hallgatunk telefonon, Youtubeon, az sose fog így visszaköszönni az életünkbe, csak átfolyik rajtunk.

A tárgyakra, ha rá is felejtkezünk, eljön az újrafelfedezés pillanata. Többek között ezért is érdemes lemezt venni, bármilyen formátumban.

UP: – Milyen tapasztalatok segítettek, illetve motiváltak a szervezésben?

PPG: – Egy belső kört már ismertem, akik lemezkiadókat vezetnek, de velük se feltétlen ezen a témán pörgünk. Most itt az alkalom, körbe lehet nézni és tágítani az agyunkat és nyitni olyan zenék felé is, amikbe nap mint nap, nem futsz bele. Egy szubkultúrának gondolom ezt a több, mint 50 kiadót, de nem feltétlen azért, mert underground stílusokkal foglalkoznak, hanem mert a lemezkiadásról gondolkodnak hasonlóan. Persze lehet, hogy majd a kerekasztal-beszélgetés erre rácáfol.

És akkor következzék a legszűkebb lényeg:

Independent Label Fair Budapest @ Anker’t
2017.09.09. 12:00 – 22:00
Részvételi szándék jelzése és részletek áttanulmányozása ITT!

 

(Nyitókép: iStock)

Tűz tartalom 🔥