keresés menü

Az utóbbi idők legfontosabb zenésze, Arca ajtót nyit a debütalbumához

A trip hop és a drum & bass zenék újraéledése bizonyítja, hogy van valami abban a meglátásban, miszerint az egyes műfajoknak húsz év kell, hogy megérjenek a maguk revivaljére. Ennek tükrében nagyon érdekes, amit Arca csinál. Ő ugyanis a pályatársaival szemben, akik csak leporolták az újra aktuálissá lett zsánereket, organikus úton jutott el ezeknek a jövőbeli, tehát releváns víziójáig.

Arca ugyanis a ritmikailag konzervatívabb techno- és house-reneszánszok mellett, a hiphop felől kísérletezte ki a tört ütemeknek már-már földönkívüli hatású verzióját.

FKA twigsszel közös trekkjeiben pedig a modern R&B-s törekvések felől jutottak el valami olyan formulához, ami könnyen rokonítható a Portisheaddel. A ’90-es évek csodagyerekének, Aphex Twinnek az éppen pezsgő önreneszánszáról nem is beszélve.

A venezuelai producer tegnap jelentette be, hogy novemberben a Mute kiadónál jelenik meg az első nagylemeze, a Xen: tehát még idén hivatalosan is jelenné válik Arca jövőzenéje. Rögtön mutatott is róla egy trekket. A kísértetjárta Thievery bár zseniális ismét, viszont annyira nem radikális, mint mondjuk a totál szétfolyó Fluid Silhouettes volt – de hát, mondhatjuk, itt már egy nagylemezről van szó, aminek kicsit bejáratnak is kell lennie ebbe a jövőbeli, de tulajdonképpen már kész univerzumba. Efelől nézve viszont hibátlan.

Tűz tartalom 🔥