keresés menü

Így írt levelet Tupac 1995-ben. Levelet! Tollal!

Ezen a fotón a politikai töltetű szövegeiről ismert Public Enemy vezére, Chuck D látható a nyugati-parti gengszterrepp legendás csillagszeműjével, 2Pac-kal. Utóbbi írt előbbinek egy levelet bő húsz évvel ezelőtt, ami több szempontból is felvillanyozó.

Először is, már maga a tény, hogy a California Love királya fogott egy golyóstollat, és egy vonalas füzet lapjára írta le gondolatait. Akkoriban ez nem jelentett semmi furcsát: 1995-ben még nem csak az amerikaiak kedvenc üzengetős platformja, a Twitter nem létezett, de az Internet is egy ritka, botladozó állatfaj volt a maga mindössze négy éves fennállásával (bár 18 millió amerikai háztartás rendelkezett már online eléréssel, mégis csak 3 százalékuk lépett fel a world wide web-re). Kézzel levelet írni tök általános dolog volt.

Másodszor, Tupac kézírása szép és karakteres, sehol nem esik ki a ritmusból.

A levélben – amit most Chuck D osztott meg a Twitterén – kiderül az is, hogy ez már egy válaszlevél, amiben Pac kifejti, mennyire szereti és tiszteli New York-i pályatársát. “Lehet, hogy ezt nem érezted eddig, de te mindig fontos szerepet játszottál abban, hogy mi az, amit ma csinálok” – írta többek között Chucknak. Továbbá moziszerepet ajánl neki, meg felkéri egy dalban való részvételre. Mindezt elképesztően udvarias stílusban.

Végül:

“Hiszem, hogy ketten nagy dolgokat vihetünk véghez, és én minden szándékommal ezen is leszek. Maradj erős!”