keresés menü

Hoppácska, most nézzük, mennyire ráerősített a Müpa!

Azt eddig is tudtuk, hogy a Müpában nem csak klasszikus zenék pörögnek, csomó hazai poprock-előadó adott már náluk rendhagyó koncertet, most őszre azonban mintha tétemelés jönne, lekötöttek ugyanis két olyan nevet, amiért egy A38 is összetenné a két mancsát, ha nem egy hajó lenne.

Az egyik a mostanában Father John Misty néven alkotó Josh Tillman, aki többek között a Fleet Foxes nevű indie folk bandának is tagja volt, manapság meg az egyik legszórakoztatóbb arc a globális független szcénában. Macaulay Culkin főszereplésével készült klipjéről itt írtunk, de most inkább azt teszem ide, ahogy a kedvenc Arcade Fire-számomat játssza:

Father John Misty november 14-én érkezik a Müpába, de szépen fogynak a jegyek, mi sokat nem várnánk a helyetekben.

A másik fontos figura pedig az a Mark Kozelek, akinek Red House Painters néven volt egy kultikus indie-zenekara a kilencvenes években, azóta meg hol szólóban, hol a Sun Kil Moon nevű projektjével ad ki megdöbbentően személyes és szokatlan témákat egyaránt feldolgozó számokat. Ezt például egyenesen az anyukájának írta:

És hát azt se hallgassuk el, hogy Mark Kozelek a gitárzenék ügyeletes faszfeje is ezekkel párhuzamosan. Egyszer egy fesztiválon történt, hogy a War On Drugs (ők ugye Szigetre jönnek) beállása áthallatszódott az ő koncertjére. Ő meg írt erre egy számot olyan címmel, hogy War On Drugs: Suck My Cock:

Mark Kozelek fellépésére is javallott az elővételezés, mert már kábé 2/3 ház van. Október 22-én hétfőn lesz.

Persze őszig se áll meg az élet a Müpában, a Kéknyúl zenekar például egy nem létező bűnügyi film soundtrackjét prezentálja június 20-án úgy, hogy közben a történet is megjelenik a színpadon, a koncertélményt ugyanis a krimi elmesélése teszi teljessé különleges vendégművészek, vetítés és néhány jelenet segítségével. Premecz Mátyás zenekarvezető pedig azt is elárulta, hogy:

“A régi számok is előkerülnek más kontextusba helyezve, szokásos hangzásunkat pedig az alkalom kedvéért szeretnénk igazán megbolondítani.”

Már ők is jártak a Müpában, úgyhogy egy ott készült felvételt teszünk ide tőlük:

És hogy egy közelebbit mondjuk, holnap tér vissza a jazz, az elektronika, az ambient és a minimalizmus között kalandozó Portico Quartet a Müpába.  Az ajánlóban olyan nevek kerülnek elő hívószóként, mint a Cinematic Orchestra, az Efterklang, az Alt-J- és a Radiohead, amikre mi csak bólogatni tudunk. Ha nekünk nem hisztek, majd ennek a videónak biztosan:

De ne mindent mi mondjuk meg, nézzetek rá a programnaptárra ti is.

Egyébként nemrég minket is megkérdeztek, mit gondolunk a Kéknyúlról és a Porticóról (úgy, hogy egyébként nem tudtuk, mit fogunk látni és hallani), ezért álltuk a kamerát, nem tehettünk mást, és elmondtuk őszintén az őszintét:

Tűz tartalom 🔥