keresés menü

Hogy remixelt sokadkézből nigériai, analóg szintis funkyt John Talabot?

David Byrne a Talking Heads egykori vezére a kubai, brazil és egyéb válogatások után 2005-ben jelentetett meg a Luaka Bop nevű kiadójánál egy összeállítást a nyugat-afrikai színterek zenéiből. Ennek a címe külön megér egy mondatot: World Psychedelic Classics 3: Love’s a Real Thing – The Funky Fuzzy Sounds of West Africa

Ezen szerepelt a nigériai William Onyeabor Better Change Your Mind című szerzeménye is. A Moszkvában filmezést tanuló Onyeabor Nigériába visszatérve, 1978 és 1985 között több lemezt is megjelentetett. Életművének érdekessége, hogy funky-s trekkjeinek Afrikában szinte egyedülálló módon analóg szintikkel adta meg a pszichedelikus csavart.

Ezen kuriózumelem miatt Onyeaborra többen felfigyeltek, a Vice dokumentumfilmet is készített róla. Tavaly pedig egy feldolgozáslemez is megjelent az ő zenéiből, ahol is a többé-kevésbé ismert zenészek között az idén új lemezzel jelentkező Hot Chip az 1978-as Atomic Bombot választotta ki újragondolásra.

Most pedig ez a fantasztikus történet ott tart, hogy John Talabot készített egy kellőképpen táncos és elszállós remixet a Hot Chip-féle koverhez.