keresés menü

Ghetto Bazaar: májerkodva feszítés helyett hedonista seggriszát!

Aki kiélesített pupillákkal követi a világ aktuálisan menő zenei történéseit, az tudhatja, hogy a világzene régen nem a Buena Vista Social Club leágazásairól és a Szigetre meghívott sokadik balkánoid zenekarról szól, hanem az úgynevezett global bass színtérről – vagyis forró ritmusokkal operáló latin-amerikai, afrikai, karibi és egyéb trópusi származású tánczenékről, angolai kuduróról, fokvárosi house-ról vagy brazil baile funkról. Ezek persze az elekronikus bulik hasznos hatásvadász fegyvereit is hadrendbe állítják, hogy megvalósulhasson a táncparketten az alapvető cél: a seggek rengése.

Itthon ezeknek a zenéknek kvázi egyedüli képviselői a Ghetto Bazaar szelektorai, Popbitch és Fonetik, akiket most meg is kérdezgettünk kicsit, hogy ha már itt a nyár, akkor meséljenek ezeknek az erősen nyárias műfajoknak a hazai esélyeiről – és rakjanak össze egy mixet is akkor már. 

Fonetik guggolva, Popbitch kapucniban (Fotó: Szombat Éva)

– Miért pont ebbe a rendkívül rágós műfaji fába vágtátok a fejszéteket? Hiszen legyen bármennyire szerteágazó is, Magyarországon jórészt ismeretlenek még a gyümölcsei, és nem is rázzák érte (egyelőre) ezrek a törzset.

Popbitch: – Ami fura, mert a magyarról az a mondás, hogy wannabe latin nép. De ez a partizenei preferenciájában valahogy nem mutatkozik meg. Érdekes, mi is inkább skandináv típusok vagyunk, ennek ellenére, amikor ez az egész global bass dolog beütött 2009-2010 táján, nagyon rágerjedtünk, kihozta a mélyen bennünk rejlő latinságot. Úgy éreztük, hogy ezt a zenét és életérzést képviselni kell nálunk is, azért is, a korszellem miatt és hogy színesebb legyen a partikínálat, legyen valami, ami nem ez a vicsorogva tombolós, vagy éppen májerkodva feszítős buli, hanem laza, seggrázós és persze nagyon mai.

Fonetik: – Mind a ketten eltérő zenei háttér felől jövünk, és ez egy nagyon érdekes metszet volt akkoriban. Senki ne mondja, hogy 2009-2010-ben a legizgalmasabb crossover zenék ne a global bass zenei színtérről jöttek volna.

Popbitch: – Amúgy vicces, hogy mostanában pont kifulladóban van a global bass, részben amiatt, hogy igazából sehol a világon nem tudott áttörni, kivéve talán a moombahtont, aminek az új Major Lazer-album adott egy új lökést a szélesebb körű népszerűség felé.

http://www.youtube.com/watch?v=_zCoCa6b6cU

Fonetik: – Bár zenében nem jön akkora mennyiségben izgalmas új cucc innen, a feeling mintha csak most kezdene itthon átjönni. Elég csak megnézni a hipszterbulik az idei nyárra kitalált arculatát, amely csak most vette fel a tropical swaget.

– Benne van amúgy a pakliban, hogy itthon, ha klubzenékről van szó, akkor inkább a sterilebb, matekosabb, németesebb cuccok működtek az elmúlt években? Vagy miért nem tudtunk annyira mit kezdeni ezekkel a nagyon fülledt cuccokkal?

F: – Az tény, hogy igazán masszív tömegbázist a négynegyedes, viszonylag simán feldolgozható zenék tudtak kialakítani, elég megnézni, hogy mennyire megy a mininál például. A másik végletet pedig azok a zenei formák képezik, amelyek “zúznak”, hiszen a dubstepes elektro is széles rétegeket mozgat. A kevéssé lakossági vonalon az elmúlt években a budapesti bulikon szerintem a finomkodás, a kiműveltség vette át a terepet, és az egyébként jóval koszosabb műfajokból is, mint a hiphop, a finomkodóbbaké a terep. A mi zenénk ennél mindig jóval hedonistább volt.

P: – Nyilván nehéz úgy hozni a délszaki kúlt, ha nem büszke big booty-tulajdonosok és szétvarrt, atlétatrikós macsók között szocializálódsz. Persze most csak viccelek, de itthon az emberek egyszerűen nem érzik a dögöt, semmilyen műfajban.

F: – És nincs jelen egy masszív bevándorló, karibi vagy észak-afrikai közeg, akik megmutatják, hogy kell ezt csinálni.

P: És az igazi magunk elengedésére való alkalmatlanságunkat finomkodással leplezzük.

Ghetto Bazaar
Ghetto Bazaar a gyümölcsösben

– Na de mégsem mondtatok még le arról, hogy fordítsatok ezen. Sikerült már azért valamit, ha csak egy fél lépést is, de elérni az ügyben, hogy rögzüljön a klubberekben: lehet, illetve lehetne ezt így is? Ha fel még nem robbannak a pesti táncterek, azért pár csőbombát sikerült már elhelyezni itt-ott?

P: – Az új Irie Maffia-albumban benne van egy ilyen gyújtóbomba-potenciál. De magunkra visszatérve, ezzel a hazai adottsággal kell számolni, helyi értékén kell kezelni, mi is azt tesszük, így egy kicsit más irányt veszünk mostantól.

– Mit jelent ez? Ha valaki mostantól meglátja a Ghetto Bazaar nevet egy plakáton, akkor mivel számoljon? Több hatásvadászat? Ingyen öngyújtó + spray szett a bejáratnál? Bevesztek egy csajt harmadiknak?

F: – Egy csajt szívesen bevennénk harmadiknak! Sőt, lehet hogy több táncoslányt egyszerre veszünk be harmadiknak. Az biztos, hogy kell a tropical swag Budapestnek, de szeretnénk újracsomagolni magunkat, mert bennünket is rengeteg új, klubzenei hatás ért az elmúlt években, amiket meg akarunk jeleníteni. Az biztos, hogy fenékközpontú lesz, talán kevesebb harsány latin hatással. Ezt a mixet nektek már ennek jegyében készítettük.

https://soundcloud.com/urbnplyr/ghetto-bazaar-swag-as-hell

Buraka Som Sistema – Zouk Flute
JSTJR – Bomb Nuggets
The Town – Dice
French Fries – What To Do
Worthy – The Joint
The Sneekers – B.A.S.S.
Wildlife! – Pissheadsville ft. Serocee (XXXXX Remix)
Doctor Jeep – Devil Rhythm
Philly Blunt – Real As Me
Zombie Disco Squad – Eurovision
Chuck Upbeat – Favela Night
Lil Silva X Banks – Work
Zeds Dead – Rumble in the Jungle (Sleepy Tom Edit)
DJ Bark Lee – Walk 4 U
James Nasty – Them Do It Horns
Ackeejuice Rockers – Girls, girls, girls (Ckrono & Slesh remix)
Madrid – Ima Work