keresés menü

Fuckyeah USA: Dan Deacon megírta a hipszter Amerika himnuszát

dandeacon

Mielőtt bárki bármit tenne, elmondjuk, kicsoda Dan Deacon, mert ez fontos. Egy lángoló árnyalatú szakállal rendelkező, tíz éve aktív, eszelősen ziháló hangkollázsokban utazó zenebubus az Amerikai Egyesült Államokból, azon belül a Maryland-i Baltimore-ból, aki nem csak őrült, kísérletező kedvű elektro-anarchista agymenéseivel vált ismertté, de élő fellépéseivel is, amiken jellemzően szeret a közönséggel egy szintben maradni, és csak egy apró asztalkán csűrni-csavarni az analóg kütyüket. De ezek a fotók többet mondanak bármennyi szónál.

Ennyit mindenképp muszáj tudni a play gombra nyomás előtt, hiszen ennek fényében értelmezhető csak ez a közel huszonhárom perces, saját szájíz szerint kifőzött örömóda, meg a hozzá tartozó, toronymagas glitch-faktorú képsorok, amik mellett még az iOS széthullott térképei is szinte normálisak. Kötélideg kötelező!

A kaleidoszkópikus, színekkel túlszaturált mezőkön muflonokat vadászó farkasos, egymásba folyó nagyvárosos, űrállomásos, digitális hibákra építő, bemindenezős klip alatt hallható zene egyébként Dan tavalyi, kritikusok által egekbe emelt albumán, az America címűn kapott helyett négy felvonásban (USA I-II-III-IV), most meg egyben tette közzé. Biztosan akadnak párszázezren, akik meg is szavaznák ezt az Államok új himnuszának, mint ahogy olyanok is, akik már most betiltanák a lávaként ömlő ingerburjánzása miatt. Mi mindenesetre díjazzuk az igyekezetet, azzal a jótanáccsal együtt, hogy tényleg csak óvatosan vele!