keresés menü

Fract: tanulj zenét elhagyott, neonfényes túlvilági tájakon!

A Fract egy számítógépes játék, ami egy minimális kerettörténetből kiindulva játszva segít megérteni a zene, főleg a szintetizátoros zene mibenlétét, milyenségét. A játék sztorija szerint egy elhagyott világba érkezel, ami egykor hangokból épült fel, és ezt kell most neked újra benépesíteni.

A Fract tulajdonképpen egy lenyűgöző látványvilágú zenés puzzle, ahol ilyen direkt szinesztéziaként különféle neonfényes elemek szimbolizálják az egyes hangokat. De nehéz is ezt elmondani, a legjobb, ha rögtön belenéztek ebbe a videóba:

A játékot Richard Flanagan, a montreáli egyetem egykori hallgatója kezdte el fejleszteni, amivel aztán 2011-ben egy csomó díjat begyűjtött különböző független játékfejlesztőket összemérő versenyen. Később felesége segítségével emelték a dolgot kereskedelmi szintre, így most már meg is lehet vásárolni a programot, átszámítva alig 3000 forintért.

A Verge zenei képzettséggel nem bíró újságírója, aki kipróbálta a programot, arról mesélt, hogy a programban útmutató híján szinte mindent nekünk kell kitapasztalgatni, viszont játék közben szinte észrevétlenül tényleg sok mindent megtudhatunk a zenéről és annak alkotóelemeiről. “Az egyik oka annak, hogy ilyen jól működik a játék, az, hogy nem úgy érzi az ember, hogy most éppen tanítják. Ez nem az a fajta oktatóprogram, ami ismétlésekkel veri beléd a fogalmakat” – mondta a tesztelő.

Hivatalos oldal: Fract osc