keresés menü

Forrózene: szende Sampha, Timberlake svéd diszkózakóban, Yeezus megváltása a Tame Impalával, új Franz Ferdinand

forrozenefranzsamphayeez

Nemrég gondoltunk egyet, éspedig azt, hogy időről-időre összeszedünk pár újdonságot a fasza popzene, urbánus zene, gépzene és indie zene világából, aztán egy posztba tereljük őket. A bekerülés egyetlen feltétele, hogy az adott zene annyira naprakész legyen, hogy szinte mi is csak lehorgasztott fejjel kullogjunk mögötte – úgyhogy jöjjön a legújabb eresztés.

Muszáj Sampha-val nyitnunk a sort, a 24 éves londoni dalnokkal (a képen jobb felül). Ő nem csak finomra szőtt orgánumával sugározza az emberi mértékegységekkel mérhetetlen szerénységet, de a szólókarrierbe kezdést – ami előtt dolgozott már a SBTRKT-tal (ez a zseniség ugye mindenkinek megvan?), Jessie Ware-rel, de még Drake-kel is – olyan hihetetlen mondattal volt képes kommentálni, hogy most már “sokkal kellemesebben érzem magam azzal a gondolattal, hogy megmutassam a világnak, mire vagyok képes egymagam.” Július 29-én érkezik Dual című EP-je, ez itt az első ígéretes dal róla.

Összefésülni a tavalyi év egyik (ha nem a legjobb!) lemezének egyik dalát az idei év egyik legvitattottabb, de kétségkívül egyik legizgalmasabb albumának egyik felvételével, az instant win? Természetesen nem feltétlenül, de Nate Belasco azért mégiscsak megoldotta: a Tame Impala menetelős pszichedeliája és Kanye “Yeezus” West fekete szkinhedje szuperül passzol egymásba így, mashup formában:

https://soundcloud.com/natebelasco/kanye-west-black-skinhead-vs

Na de vegyük csak fel a nyári zakót, mert Justin Timberlake és Jay-Z feketefehér tematikájú, ünnepi hangulatú szerzeménye most kapott egy kevés ünnepélyes csillámport. Az elkövető Oliver Nelson volt Stockholmból, a tájékozottabbak pedig jól tudják, hogy ez csakis egy kézfeldobálós nyúdiszkót jelenthet!

https://soundcloud.com/olivernelson/justin-timberlake-suit-tie

Valaki azt írta a SoundCloudon egy kommentben, hogy Duke Dumont új pulzálása műfajilag gospel house. Vitatkozni hajlandóak nem vagyunk, a Need U (100%)-al nevet szerző harminc éves brit producer újfent tartózkodik a selejt gyártásától, ami üdvözlendő.

Jamie Lidellre mindenkinek érdemes odafigyelnie, mert olyan dolgokat ötvöz zsigerből és kisujjból, amik látszólag távol állnak egymástól: a szögletes-digitális elektronikát (sőt, karrierjének kezdetén annak is az experimentális változatát, ezért is van a többek között Aphex Twint is felnevelő Warp kiadónál), illetve a bőségesen soulos éneket. Idei, saját nevét viselő ötödik albuma e kettőnek pikánsan fanki keresztezgetése, és pár napja videót is kaptunk a Big Love című dalához:

Ha már jövősoul, tegyük gyorsan ide, mielőtt véletlenül elfelejtenénk az AlunaGeorge duó szuperúj dalát, a Bad Idea-t, ami a július 29-én, a fél világ által várt debütlemezükön szorít majd magának helyet. Lucskos, trópusi darab!

Right Thoughts, Right Words, Right Action címmel várakozóállásban van a Franz Ferdinand (a fenti montázsban legalul) következő lemeze, augusztusban jelenik majd meg, az egyik zene róla pedig már most kapott egy hatásos videót, ami mintha Saul Bass kápráztató filmes főcímeire akarna ráverni egy kört. Ezzel búcsúzunk, kellemes olyan napszakot, amilyenben éppen tartózkodik a kedves olvasó: