keresés menü

Fontos díjat kap a Ninja Tune

Vagyis hivatalosan is elismerik, hogy a Matt Black, Jonathan More (akik egyben a Coldcut) és Peter Quicke által futtatott label sorsfordító dolgokat hajtott végre a zenében. Tavaly ugyanebben a kategóriában Kode9 győzedelmeskedett.

A díjkiosztó egyébként, amiről beszélünk, a 2000-es évek eleje óta adogatja a díjakat, amik elnyerőit műfajtól függetlenül befolyásos zenészveteránok – eddig olyanok voltak már zsűritagok, mint Afrika Bambaataa, Paul Oakenfold, Bebel Gilberto, Norman Cook (Fatboy Slim), Ozzy Osbourne meg még sokan mások, de idén például már a FACT és a Boiler Room is beleszól a döntésbe – és maguk a rajongók döntik el. A cél pedig továbbra is a nagyhatalmú, major lemezkiadókkal szemben működő apró, de annál elkötelezettebb kollektívák támogatása.

“A Ninja Tune-t azzal a szilárd elképzeléssel indítottuk el, hogy 100 százalékig függetlenek maradunk. Ez a hit azóta sem változott”

– mondta More a díj kapcsán.

Fontos formák: Jonathan More és Matt Black

És mondhatja is, hiszen az 1990 óta működő Ninja Tune a kezdeti éveiben olyan alkotók munkáit ismertette meg a világgal, mint Amon Tobin, Roots Manuva, a Cinematic Orchestra vagy a Herbaliser, és máig relevánsak tudtak maradni olyan nevekkel, mint Lukid, FaltyDL, Lee Bannon, a grime-főnök Wiley vagy a Machinedrum.

Itt lehet belesni a kiadó életébe: