keresés menü

Ez az izraeli samplermágus a YouTube-generáció DJ Shadowja!

A tel-avivi Ophir Kutiel, művésznevén Kutiman még 2009-ben kezdte el a Thru-YOU nevű projektjét, amelyben különböző amatőr YouTube-videókból remixelt össze számokat. Öt évvel később, most következik a folytatás, a Thru You Too című lemezzel, amiről már megtekinthető és meghallgatható az első szám. A Give It Up egy minden korábbit felülmúló, 23 (!) YouTube-videóból összeollózott, teljesen önálló szám lett.

Érdemes a képpel együtt hallgatni, hiszen így láthatjuk, hogy a zongora egy hat éves kislány játéka, hogy hány helyről vannak összeszedve a vonósok, vagy hogy a vokál egy fogszabályzós nőtől van, aki a kanapén ülve filmezte magát. Aki csalást gyanítana, az ITT megbizonyosodhat arról, hogy valóban létezik külön-külön is valahány sáv.

A vinyl helyett a YouTube-ról történő samplerezés már egész megszokottnak számít, többek között Skrillex is szokott onnan hangmintázni. Kutiman azonban ennél sokkal radikálisabb ebben az ügyben, hiszen ő kizárólag YouTube-ról, ráadásul annak is a mélyéből építkezik. És mivel a YouTube igazi esszenciáját ezek a végtelen számú otthoni videók adják, így ő a trú YouTube-művész, Skrillexék pedig még inkább a régi iskolához tartoznak, hiába használják az újabb platformot.

A Give It Up néhány nap után elérte az egymillió megtekintést és ennek még sokszorosa is összejöhet idővel.

Kérdés azonban, hogy Kutiman vagy valaki más képes lesz-e ezt a műfajt kanonizálni az elsődleges közegén túl is, úgy, hogy zeneblogok ne csak kuriózumként említsék ezeket, hanem komolyan véve, kritikát is írjanak róluk.

(via Booooooom)