keresés menü

Ennyire még nem volt gépzene a tánczene: Matthew Dear új technója

tumblr_inline_navq7pcYbD1sfsefv

Matthew Dear az előző évtizedben még párhuzamosan futtatta a kísérleti popos szólóprodukcióját és a különböző alteregókban (Audion, Jabberjaw, False) készített furcsa-technós cuccait. Utolsó szólólemeze, az amúgy szokás szerint pöpec, 2012-es Beams óta nem igen lehetett hallani felőle. Erre most egy olyan kísérleti technóval tér vissza, hogy a földről kell összeszedjük az állunk.

Matthew Dear a gépipari mamutcég, a General Electric egyik akusztikai mérnökével, Andrew Gortonnal a turbináktól kezdve a gyártósori masinákig több, mint ezerféle gép hangjait rögzítette. Majd otthon a stúdiójában ezekből vágott össze egy hipnotikusan becsavaró technót, aminek Drop Science lett végül a címe. Utalva egyúttel Marley Marl hiphop-előadóművész hasonló című számára.

“Az akusztikus hangjel a gépektől olyan, mint az emberek ujjlenyomata. Nincs két egyforma hang.”

– ezt pedig Fabian Dawson, a GE munkatársa jegyezte meg a projekt kapcsán utalva annak a forradalmi gondolatára, miszerint a gépekkel létrehozott hangok száma ugyanúgy végtelen és megismételhetetlen, mint az emberi lények maguk. Érdemes amúgy a GE soundcloudján megnézegetni a nyers hangokat, tizenkettőt kitettek ugyanis, mert azok ismeretében még inkább lenyűgöző a végeredmény.