keresés menü

Vajon hány Kurt Cobain szám lehet még talonban?

Megtalálták Cobain holttestét. Eltelt néhány óra, nap vagy hét, esetleg csak perc, hogy az örökösök ráeszméltek, mekkora kincs maradt rájuk. De tényleg, mekkora? Szépen összeszedtek minden szalagot, vagy csak azt, ami kéznél volt?

Készítettek egy leltárt a közönség számára az addig ismeretlen hagyatékból, hogy majd a következő évtizedekben megfelelő ritmusban csepegtessék ki? Vajon már az is ki van találva, hogy innentől számolva öt év múlva melyik DJ készít remixet a Smells Like Teen Spiritből egy sokadik válogatáslemez végére, ahogy Junkie XL tette Elvis Presley A Little Less Conversationjével? Vagy mondjuk akkor, amikor már senkit se botránkoztatna meg a Nirvana egykori rajongói közül egy ilyen húzás?

Vannak-e még olyan kincsek a fiókban, mint a 2002-ben bemutatott You Know You’re Right? (Amire ugye nyolc évet kellett várni!) Egyáltalán, a jogutódok és kiadók között vajon lehetnek olyan viták, hogy ezt meg azt az anyagot, hiába a 25. évfordulóra volt szánva, ki kell adni, mert így meg úgy a pénzügyek?

Lesz majd olyan, hogy kimerül a hagyaték, és számítógépes szoftverek meg algoritmusok segítségével kezdik el duzzasztani a hagyatékot sosem volt Nirvana-számokkal? Elvileg már most lehetséges lenne.

Vagy legyünk naivak, és gondoljuk azt, hogy minden egyes anyag egy-egy újabb felfedezés, hogy elfelejtett ágyneműtartókból, stúdiók raktáraiból vagy régi videókazettákról előkerült felvételek lennének? Mindegy.

Még május elején volt, hogy bejelentették, nyáron érkezik egy Cobain-lemez akusztikus felvételekkel. Nem rég pedig az is kiderült, hogy erről az egyik szám szerepelni fog a Montage Of Hack című új féldoku színházváltozatában. A bemutató augusztus hetedikén lesz, tehát 8-án reggel már hallhatjuk a _____-t. A címét azonban nem mondják meg, hogy nehezebb legyen majd szivárogtatni és a YouTube-on megtalálni. Vagy csak nekem ideírni.

(via Fact)