keresés menü

Adatbázis készül az elmúlt század Európája elnyomó rendszereinek ellenkultúrájából

UNEARTHING THE MUSIC címmel indult egy nagyszabvású projekt öt európai uniós ország közreműködésével azért, hogy összeállítsanak egy nagy adatbázist Európa nem demokratikus országainak underground zenéiből. Az időbeli keretek 1957-től egészen 2000-ig terjednek – a jugoszláv utódállamok miatt.

Ami pedig még izgalmasabb, hogy nem csak a posztszoci országok kerülnek be az adatbázisba, hanem az anno jobboldali autoriter berendezkedésű Spanyolország és Portugália is. Ennek köszönhetően pedig remélhetően egy olyan áttekintés jön létre, amiből nem csak a mindenféle underground- és kísérleti zenéket lehet kagylózni, hanem kirajzolódik a kulturális ellenállásnak valamilyen általános képe is a sokféleségből.

Az adatbázis még eléggé gyerekcipőben jár, itt rá lehet kukkantani, de jelen fázisban sokkal fontosabb, hogy mindenkitől várják a magánarchívumok mélyén kallódó kordokumentumokat, legyen az koncertfelvétel vagy akár csak egy-egy fotó. Ha ilyennel rendelkezel, akkor dobd át az underground.zene@gmail.com-ra, aztán reméljük a projekt végére felépül egy tényleg klassz adatbázis! És ha már a jónevű Wire magazin is a projekt támogatója, akkor csak-csak.

Nyitókép: az ex-jugó Minatori zenekar