keresés menü

Elektronikus zenei kisokost jelentet meg az Ableton

Tévedés ne essék, a Making Music: 74 Creative Strategies for Electronic Music Producers nem egy használati utasítás az Ableton Live-hoz vagy a hozzá köthető szintetizátorokhoz, dobgépekhez, hanem az alkotás kreatív folyamataihoz ad olyan szisztematikus támpontokat, amikhez bizonyos alkotói nehézségek esetén bátran tudunk nyúlni.

A Dennis DeSantis által szerkesztett könyv három nagyobb részre osztja a tárgyát: ezek a kezdeti kérdések, az alkotás folyamán felmerülő problémák illetve a zeneszám befejezésének dilemmái. Ezeken belül a fejezetek pedig a probléma és a hozzátartozó megoldás dialektikájával segítenek nekünk.

A könyv mikroszájtján el is lehet olvasni néhány részt. Olyan alapvető problémákat vesz elő, mint a Blurred Lines-gate miatt amúgy is aktuális inspiráció/lopás kérdése. Konkrét válaszokat nem ad a kérdésre, mondván producere válogatja, hogy kinél mi számít egészséges mennyiségű átvételnek. Inkább csak listázza a zenének azokat az attribútumait amelyek alapján mérlegelhetünk, hogy az inspirációnknak mekkora részét és miként vesszük át. Így a könyv tulajdonképpen nem csak az Ableton-felhasználóknak, hanem úgy általában a zenészeknek is hasznos olvasmány lehet.

(Aki szívesen megismerkedne az Ableton Live-val, annak jó szívvel tudjuk ajánlani a Berklee Collage Of Music kurzusát, amit a zeneszerkesztő 30 napos próbaverziójával ingyen el lehet végezni.)

(via Resident Advisor / Ableton)

Tűz tartalom 🔥