keresés menü

Nyerj belépőt a szombati Electrify-ra, ahol roncsolódó magnószalagok sercegik az elmúlás szépségét

William Basinski már húsz éve foglalkozott zenével, amikor 2001 nyarán New York-i lakásában előásott régi szalagokon őrzött hangszeres felvételeket, hogy digitalizálja őket. Ezek a szalagok rosszabb állapotban voltak, mint hitte, a lejátszás során érezhetően roncsolódtak, kiestek hangok, újak kerültek előtérbe. Tehát hallhatóvá vált a hordozó pusztulása, tulajdonképpen ez kezdett el zenélni.

Miközben ezeket a régi szalagokat játszotta körkörösen, odakint elérkezett szeptember 11. Ezért is került a fő művét jelentő ötórás Disintegration Loops borítójára a World Trade Center felől felszálló füst. Basinski pedig azzal, hogy a mágnesszalagot egy egész új szemlélettel tette hangszerré, belépett az ambient-szcéna felsőházába.

Basinksi előtt a különféle korok és tájak zenéit álomszerű hangfolyamokba hangmintázó Andrew Pekler és a kortárs magyar kísérleti zene egyik legizgibb figurája, Lanuk (vele készítettünk egy tökjó interjút is nemrég) zenélnek. Nyolcra mindenképp érdemes tehát megérkezni, aztán tizenegytől meg még bőven előttünk lesz a szombat éjszaka.

JÁTÉK

Írd meg az info@urbanplayer.hu-ra csütörtök este nyolcig, hogy neked melyik volt az eddigi kedvenc Electrify-fellépőd és miért? Mi pedig a válaszadók közül kisorsolunk egy páros belépőt valakinek. Hajrá!

RSVP

Tűz tartalom 🔥