keresés menü

Rózsaszín flamingóktól a szintetizátorig: Dorothy’s Legs interjú

A Dorothy’s Legsszel még tavaly, a Rakéta fesztiválon találkoztunk először az A38 hajón, ahol bűbájos fellépésük teljesen elvarázsolt minket. Zenéjüket azóta olyan menő bulikban is hallhattunk, mint a Lofthing, év végén pedig a Mable című daluk a Quart kedvenc 2013-as magyar számai között landolt. Idén először most szombaton lépnek fel a készülő első albumukról hallható új számokkal a Trafó alatti Kontra Klubban.

dorothyslegs003
Szilágyi Máté + Walters Lili = Dorothy’s Legs. Plusz egy helikopter.

A bekategorizálhatatlan, elektronikus artpop/altpop/cukipop zenét játszó párost Walters Lili és Szilágyi Máté alkotja, akik egyetemi összeismerkedésük után nem sokkal kezdtek el közösen zenélni. A bölcsész tanulmányait tavaly abszolváló Lili korábban modellkedett, főszerepet kapott a Lamb Wise Enough című klipjében is, de az igazi hangját mintha a 2012-ben induló Dorothy’s Legsben találta volna meg. A dalokat Máté írja, de emellett gitározik, szintizik, és az egész vizuális megjelenést is kézben tartja. A duó olyanok mellett lépett fel, mint Fallulah vagy a Bondage Fairies, és most dolgoznak debütáló albumukon.

Urbanplayer: – A nevetek egy korábbi interjú szerint az utolsó pillanatban született és David Lynch Kék bársony című filmjéből vettétek. Mit jelentenek Dorothy lábai?

Máté: – Bár a név eredetileg tényleg innen jött, egyből továbbfűztük az Ózig. Mindkét film eléggé különböző világ, hatásosságukban mégis hasonlítanak. Nem akartunk olyan nevet, amit egészen konkrétan le lehet vezetni valahova, elég, ha az ember csak asszociál valamire.

UP: – Milyen más film, vagy más alkotás volt számotokra meghatározó közös élmény?

Máté: – Mivel mindketten filmelméletet tanultunk, eléggé közeli a téma ahhoz, hogy beleszője magát a dolgainkba. Erre talán az egyik legjobb példa John Cassavetes Egy hatás alatt álló nő című filmje, aminek főszereplőjéből kiindulva született meg a Mable című számunk. Bár a végeredmény teljesen eltér a filmbeli karaktertől, a nevét mégis megtartottuk. És persze ide sorolhatjuk még Lili Rózsaszín flamingók-mániáját, aminek elemei megjelennek a számainkban.

UP: – Mik az aktuális és klasszikus kedvenc zenéitek, amiket hallgattok és hatással van rátok?

Lili: – Sosem tudom rendesen számon tartani, hogy miket hallgattam, vagy hallgatok, de most az iPodomon Azealia Banks mixtape-je van fent, M.I.A, mellette King Krule, Agnes Obel, meg Laurie Anderson és Metz. Szeretem az összevisszaságot. Ami az alkotást illeti, egy biztos pontot ad valamennyi Disney-karakter, akinek a dalát óbégattam gyerekkoromban.

Máté: – Aktuális zenekarok közül talán a Speedy Ortiz az, ami a leginkább beindítja a fantáziámat, de nálam a “klasszikus” kedvencek vannak túlsúlyban. A Late of the Pier (ami talán még nem klasszikus, de remélem az lesz), a NIN, a Kills, a White Stripes, a Goldfrapp, Gary Numan. Ja, és a Zep.

dorothyslegs001

UP: – A Dorothy’s Legs mellett a privát életben is egy pár vagytok, hogyan működik nálatok a kreatív alkotófolyamat?

Lili: – Máté zenei alapjaira próbálunk egy énekdallamot, és/vagy szöveget létrehozni, ha elakadunk valahol, besegít a másik. Ritkán beszélünk meg előre próbát, máshogy írunk számot, mint általában a zenekarok. Természetesen csomószor mutatunk egymásnak számokat más előadóktól, amik inspirálóak lehetnek, és ha mindkettőnknek megtetszik, megcsócsáljuk. Így a dalírás spontán jön, igazából a mindennapok része.

UP: – Úgy tudjuk, elkezdtétek az első albumotokat felvenni egy hazai producer segítségével.

Máté: – Albumot felvenni még nem kezdtünk, de tervezzük. Egyelőre az eddigi számaink hangzását finomítjuk. Ebben van segítségünkre Synus0006, akivel az Urbanplayeren is megírt Lofthing buliban találkoztunk. Ennek marhára örülünk, hiszen vannak hátrányosságaink, amiket vele együtt fogunk tudni megoldani. A számok nagy része megvan, de akad még pár olyan számkezdemény, amit talán vétek lenne lehagyni, így azok megírása még folyamatban van. Bár megpróbálunk egy viszonylag koherens albumot készíteni, a zenekar fejődése, annak irányváltozásai biztosan érezhetők lesznek.

dorothyslegs004

UP: – Felléptetek már sok kis helyen, de az A38 hajón is, ráadásul készült veletek egy Duna tévében is leadott videóinterjú. Mi a következő tervetek az album elkészülte után?

Lili: – Nagyon jó kérdés, valószínűleg érdemes lenne Budapesten kívül is játszani, akár az ország más városaiban, akár annak határán túl. Ennek egyik módja a fesztiválozás. Meglátjuk.

Kérek Dorothy’s Legs zenéket!
Kérdések: Varga G. András

Képek: Unger András

Meg van egy ilyenünk is: