keresés menü

Öt sör Sarkadi Mikivel a Dope Calypsóból

Múlt héten jelent meg a csillámporos poprockban utazó Dope Calypso negyedik lemeze, a Chaka Chaka. Ennek örömére a zenekar frontmanusával, Sarkadi Mikivel megittunk öt sört a kultikus 57-esben.

Első sör: gitárt kézipoggyászban?

A Chaka Chaka megjelenése előtt a Dope Calypso letolt egy tíznapos portugál turnét, aminek három közérdekű tanulsága is volt. Egyrészt Lisszabon tök felejtős nagyváros a többihez képest, inkább Porto akkor már, vagy bármelyik kisváros. Azok ugyanis nagyon hangulatosak. A sör kétdecis üvegből is ugyanakkora élmény, mint félliteresből. Portugáliában ugyanis valamiért ez az alapkiszerelés.

A harmadik okosság pedig az, hogy a Fender Telecaster gitár simán utaztatható kézipoggyászban lecsavarozott nyakkal, és összeszerelés után sincs vele más teendő, mint hogy fel kell húrozni. És mivel csak 4-5 kiló, még ruhákat is lehet mellé pakolni.

Második: mindig az új lemez a legjobb?

Mikivel végigdumáltuk mind a négy Dope Calypso lemezt, és arra jutottunk, hogy az első háromból egyértelműen a második a legkirályabb. Egyszerűen arra került a legtöbb kiemelkedő szám. Összességében Mikinek szokás szerint az új a kedvence. Én még adnék neki pár hallgatást. Abban azonban egyértelműen kiegyeztünk, hogy nem kis részt a negyedik tagként csatlakozó Tonyó orgonameneteinek köszönhetően a Chaka Chaka a legszórakoztatóbb hangzású és hangulatú albumuk eddig.

Harmadik: nebassz, hogy a kedvenc bandám basszusgitárosa maszterelte a lemezeteket?

Egész pontosan a kedvenc zenekarom (The Replacements) basszusgitárosának az aktuális bandájában (Bash & Pop) basszusgitározó Justin Perkinsről van szó. Tehát elmondhatom, hogy Mikin keresztül két pacsira vagyok az egyik kedvenc zenészemtől, Tommy Stinsontól!

Amúgy érdemes Mikivel kezelni, mert az olasz bresciai stúdióban, ahol a lemezeiket szokták felvenni Bruno Barcellával és Alessio Lonatival, ott olyan arcok fordultak meg az évek során, mint mondjuk Jay Reatard vagy Mark Arm a Mudhoneyból.

Negyedik: és neked mi a kedvenc zenekarod mostanában?

A Chaka Chakának egyébként dupla lemezbemutatója lesz. Most szombaton a Beat On The Bratben lesz egy közösségi albumhallgató szeánsz, ami után a zenekar a dj-pult mögé is beáll. Valószínűleg lesz valami a Bad Soundstól is, ami egy Miki kedvenc bandája az utóbbi évekből.

Ötödik sör: de hol tudom megnézni élőben a Dope Calypsót?

A tényleges lemezbemutató konci december elsején lesz a Kuplungban a Gustave Tiger felvezetésével, de YouTube-on is vannak koncertfelvételeik, például ez:

Miki, utolsó szó jogán üzensz valamit a rajongóknak?

“A mással jóltevő ember megkövéredik; és aki mást felüdít, maga is üdül.”

Nyitókép: Horváth Árpád