keresés menü

DJ Qbert tovább dolgozik a fekete lemez megmentésén (videó)

qberto

A szkreccselés műfajának egyik, amerikai-filippínó származású grállovagja DJ Qbert, aki a szkreccselés műfajának egyik, amerikai-filippínó származású hadiurával, a Beastie Boys-ban is közreműködő Mixmaster Mike-kal kezdte népszerűsíteni a technikás-barázdabillegetős műfajt a kilencvenes években. Jól meg is nyerték 1992-ben a világ dj-világbajnokságát, a DMC-t. Ami egyébként máig létező megmérettetés, noha maga a lemezlovaskodás már elég sok minden másról is szól, mint a nagy, fekete korongokról: ma már egyre inkább kontrollereket látunk a pultokban, a trükközgetés pedig már keveset nyom a latban a közönség mozgatásához képest.

Érthető tendencia, de ettől még sokan okkal gondolják, hogy nagyon is ápolni kell a hagyományokat. Qbert is közéjük tartozik, és még 44 évesen is kamaszos szórakozottsággal nyúl a crossfaderhez – ahogy az az alábbi videóból is kiderül. A turntablistát a DJ City hívta meg műsorozni egyet, és még brékesek is bekapcsolódtak néhány lábmunkával.

Tíz perc híján két órányi virtuóz zenekavarodás:

http://vimeo.com/85309781

Akinek tetszett, amit látott, vagy QBerttel úgy egyébként is szimpatizál, annak mondjuk, hogy készülőben van az ember debütalbumának és a hozzá tartozó fícsör filmnek a folytatása. A 2001-es Wave Twisters arról szólt, hogy magukat szájhigiénés szakembereknek álcázó szuperhősök igyekeznek megmenteni a hiphop rég elfeledett elemeit – a bréktáncot, a graffitit, az emszízést és a szkreccselést – a teljes kihalástól, ami gonosz erők érdeke.

Itt az agyborító, teljes mozi:

http://www.youtube.com/watch?v=JIYdRodxf5E

Most jön tehát ennek a második része, de QBert ehhez a világ segítségét kéri a Kickstarteren keresztül. A folytatásnak EXTRATERRESTRIA lesz a címe, és nem nehéz kitalálni, hogy ez is galaktikus tematikában készül megfoganni. Ennél is jobb hír, hogy olyanok szállnak majd be vendégként, mint a Neptunes-os Chad Hugo, a világhírű csellista és harsonás Dana Leong, MC-ként pedig Kool Keith, Del The Funky Homosapien, Mr. Lif vagy éppen El-P.

Sőt, igazából már el is készült a cucc, a közösségi finanszírozás csak azért kerül a képbe, hogy a zene mellé bámulatos csomagolást sikerüljön összehozni, a végterméket meg a világ legtöbb pontjába eljuttatni. Akinek rokonszenvesek ezek a célok, az itt adakozhat, még tizenegy napig.