keresés menü

DJ Premier unalmas lenne? Akkor figyeldoda az élőzenekaros alakítását!

Néhány hete ugyanis nagyot durrant ez itt:

Premier a nyolcvanas évek vége óta számos meghatározó, kultikus hip-hop himnuszt alkotott meg, mindezt a legkülönbözőbb és legnagyobb MC-kkel együttműködve, gyakorlatilag meghatározta a műfaj egy jelentős részét. Ezúttal beleállt egy egészen különleges projektbe, a DJ Premier & The BADDER néven futó zenekarba!

Ami különlegesnek nevezhető azért, mert:

  • az ilyen hiphoppal kombinált élőzenés témák viszonylag ritkán sikeresek, kevés olyan produkció van, ami hosszútávon tudott üzemelni, mint amilyen mondjuk a The Roots. Azonban a mostani cuccával olyan, a hiphop és a jazz fúziójára épülő anyagokat idéz meg, mint Buckshot Lafonque munkái vagy a Jazzmatazz sorozat (egykori társával, G.U.R.U.-val az élen). Amelyeken egyébként Premier szintén bedolgozott jó néhány felvételen.
  • mert Premier néha hajlamos beleragadni az egyenhangzású, valami hangmintás téma + szkreccselés összeállítású trekkekbe, amit tömegszámra gyárt, gyártott (lásd alább). A mostani felállása viszont egy teljesen új összetételű cucc. Primo beatjeivel és karcolásaival virtuóz módon dolgozik össze a csapat zenész tagjaival.
  • mert Premier további, – eddig tőle szokatlan – területen is megnyilvánul. Vokálisan is üt egy hatalmasat: üvöltve vezényel, ordítva hergel, visitva tombol… rengeteget hozzáadva a felvétel hangulatához, mintha világéletében mc-zett volna. (Noha aki tiszteletét tette már Premier fellépésen, megtapasztalhatta milyen ütős orgánummal rendelkezik… :))

Remélhetőleg hamarosan újabb felvétellel jelentkeznek, esetleg többel egy korong formájában! Addig is, az alábbi videóban bepillantást nyerhetünk a stúdiómunkálatokba:

Szavak: Tomek Spacey / Sample Temple