keresés menü

David Bowie új lemezét Kendrick Lamar inspirálta, de témája lesz az ISIS is

Tony Visconti Bowie új albumának egyik producere mesélt egy interjúban a Blackstarról. Megtudhattuk tőle például azt, hogy Bowie-t lenyűgözte, hogy Kendrick Lamar az idei To Pimp A Butterfly-on mennyire nyitott hozzáállást mutatott, ahelyett, hogy csinált volna még egy sima hiphop-lemezt.

Azért gondoljunk bele, ez a gesztus azért őrületesen nagy dolog Bowie-tól. Nyugdíjas fejjel nem szégyell a hiphop egyik legfiatalabb szupersztárjától tanulni.

A legendát tehát arra sarkallta ez, hogy szakadjon el az utóbbi időszakban általa megszokott rock and roll-sztenderdektől – méghozzá a lehető legtöbb irányba. Példának okáért még egy jónevű New York-i jazzklubba is ellátogatott zenészeket szemretételezni és toborozni.

A lemez legfontosabb közreműködője az LCD Soundsystem-es James Murphy lett volna, de ő az idő szűke miatt végül csak két számban szerepel ténylegesen, emellett azért Bowie és Visconzi mellett ő a Blackstar harmadik producere.

Egyik zenekartagtól még azt is megtudhattuk, hogy az albumon lesz egy szám, ami a Gépnarancs nyelvezetén íródott, egy másik szerzemény pedig konkréten az Iszlám Államot tematizálja.

A már ismert Blackstar című szám alapján egyébként a jazz és az lektronika mellett a krautrock és a gregorián énekek is hatottak mostanában Bowie-ra, aki könnyen lehet, hogy 69. szülinapján, azaz január 8-án adja ki az eddigi legfurább lemezét.

(via theguardian)