keresés menü

Tudósok mondják el, hogyan tudsz megszabadulni a kellemetlen dallamtapadásoktól

Mindenkivel megtörtént már, hogy belemászott egy dallam a fülébe, és hiába idegesítette halálig, nem bírt megszabadulni tőle. Most érkezett egy kegyetlen taktika, amivel ki lehet cselezni a slágergyárosok gonosz ármánykodását. És ez, ugye, a karácsonyi szezonban időszerűbb lifehack, mint bármikor máskor.

A BrainCraft nevű poptudományos csatorna foglalkozott az esettel az egyik új videójában. A kiindulópontjuk az, hogy az angol kifejezéssel earwormnek, tehát szabadon fordítva fülbemászónak nevezett jelenség általában nem egész zeneszámokon alapul, hanem itt-ott (plázákban, rádión stb.) elcsípett töredékekből. Ez pedig nagyban összecseng a Bluma Zeigarnik litván pszichológus által leírt, és róla elnevezett Zeigarnik-hatással, miszerint

“Az emberek befejezetlen dolgokra könnyebben visszaemlékeznek, mint a befejezettekre.”

Sohasem egy teljes szám van loopolva a fejünkben, hanem egy egyszerű refrént, egy együgyű rímpárt vagy akár csak egy dallamosabbra vett primkó sort pörgetünk az őrületig. És ha meghalljuk a számot, akkor fülre tapasztott kézzel menekülünk. Pedig nem kéne!

A trükk ugyanis az, hogy

be kell fogadni a számot a maga teljes egészében, mert ha így feldolgozzuk a dalt, akkor sokkal könnyebben elengedi az agyunk.

A Zeigarnik-hatás egyúttal azt is megmagyarázza, hogy egy adott zeneszám miért ragad meg annyira az emberekben: bizony, mert primitív ismétlődésen alapul, mint maga a töredékes dallamtapadás. Itt azonban felmerül a kérdés, hogy az olyan számoktól hogyan lehet megszabadulni, amik ezt a hatást megismételve loopolnak a végtelenségig egy témát?

Hát nincs jobb ötlet, mint hogy próbáljunk meg helyette egy teljesen másik számot teljes egészében magunkévá tenni úgy, hogy nem is gondolunk arra, aminek nincs vége.

Tűz tartalom 🔥