keresés menü

Ennél jobban sehol másutt nem tudod felvenni a Budapest Ritmót

A mai napon, azaz október 13-án indul a Müpában az ország legújabb világzenei tömörülése, a Budapest Ritmo, ami izgiségben a Sziget világzenei színpadát is játszi könnyedséggel rakja zsebre.

Négy színpadon 25 nemzet 28 zenekara mutatja meg, hogy mennyivel színesebb annál a világ, mint azt sokan a Los Angeles, New York, London meg mondjuk Berlin vagy Stockholm négyvagyötszög alapján gondolni szokták. Persze ilyenkor mindig az a probléma, hogy hol is kezdje az ember?

Egy norvég, svéd, mozambiki és zimbabwei közös produkció? Vagy a magyar Cimbalomduó egyiptomi zenészekkel közös műsora?

Na, talán ebben segíteni fog a szervezők által a Fosslies de l’Atlasnak (hogy ez meg micsoda? lentebb mondjuk!) szóval a Fosslies de l’Atlasnak összetett mix, amiben 13 fellépő zenéi vannak összemixelve. Ez azzz:

01. Istanbul Night – E. Satie Gnossien (2013)
02. Vassvik – Siiggát (2009)
03. Becaye Aw – Sukaabe (2009)
04. Noura Mint Seymali – El Mougelmen (2010)
05. Vardan Hovanissian & Emre Gültekin – Yerazov Archik (2015)
06. Omar Faruk Tekbilek – I Love You (1999)
07. Mames Babegenush – Where You Put Your Feet (2012)
08. Buda Folk Band – Repülés (2015)
09. Amire Medunjanin – Čula Jesam Da Se Dragi Ženi (2014)
10. Svjata Vatra – Kalyna (2008)
11. Mames Babegenush – Never Sleep (feat. Cornstick & Pharfar) (2012)
12. Kondi Band – Belle Wahallah (2016)
13. Zűrös Banda – Pirini Lagzi (2015)

A Fosslies de l’Atlast egyébként három, a budapesti éjszakai és nappali kulturális életből is jól ismert figura, Moroncsik Ádám, Hujber Áron és Hencz Péter találták ki. Az egész projekt szíve >EZ< a mikroblog, ahova heti/kétheti rendszerességgel töltenek fel különböző tematikus mixeket a világ egy-egy pontjára vagy a zeneélet egy kiszemelt műfajára fókuszálva.

Ők hárman rendszeresen tesznek össze mixeket, de csomó vendégszelektoruk is van, akik valamilyen területen különösen jártasak. Emellett még lemezlovászkodni is szoktak alkalomadtán – nyilván nem angolszász gitárpopzenékkel.

Tehát kábé az a lényeg, hogy most hétvégén irány a Ritmo, de még mindenekelőtt tessék bekövetni a Fosslies de l’Atlast Tumbleren és Fészen, hogy egész évben kellőképpen széles legyen az a bizonyos látókör.

Tűz tartalom 🔥