keresés menü

A srác írt egy jó zenét, amihez csak a biciklijét használta hangszerként

Johnnyrandom egy zeneszerző, aki amellett, hogy igazából a Steven Baber névre hallgat és többek közt a Google és az Adidas reklámjaiban dolgozik, mindennapi tárgyak összeérintéséből csinál zenét. Ez a hobbija. Persze nem a béna csörömpölést képviseli (mondjuk akkor nem is írnánk róla).

johnnyrandom2

Johnny pár hónapja írt egy számot Bespoken címmel, amihez csak biciklialkatrészeket használt: pedálok, váltók, fékek hangját vette fel. Aztán eljátszott az alkatrészekkel: hegedült a küllőkön, gitárpengetővel játszott a forgó kerék gumiján.

A végeredmény bármilyen menő experimentális gépzenei mixben megfordulhatna, biztosan nem tűnne fel, hogy egy kétkerekű jármű volt a hangok forrása. A track letölthető iTunes-ról vagy Bandcamp-ről, a majd egy perces ízelítőjéhez pedig egy hónapja készült egy remekre vágott videóklip:

Aztán a srácnak ez nem volt elég, készített egy montenbájk remixet:

Az érdeklődők kedvéért pedig felpakolta a zenéinek elemeit is a Soundcloud-ra:

Véletlenszerű Jani egyébként nem az első, aki ilyesmiben mesterkedik, viszont ő legalább mesterien rakja össze a világban talált tárgyak által kiváltott hangokat. Itthon a Bélaműhely produkcióiból lehet ismert a bringaalkatrészeken meg egyéb kidobott eszközökön való zenélés, de Frank Zappa kicsit kellemetlen hatvanas évekbeli vicceskedése is rendszeresen feltűnik bringa-geek körökben.