keresés menü

Alig egy hónap és újra érkezik az ország legmenőbb sörfesztiválja

Május 20 és 26. között kerül másodjára megrendezésre az ország már most simán legfontosabb sörös eseménye a Budapest Beer Week, vagy csak röviden pötyögve BPBW. Rebák Tibi főszervezővel futottunk össze a Vittulában azért, hogy röviden meséljen arról, hogy mi várható idén. És bár értékelhető képet nem sikerült lőni, de ő beszélt is, illusztrációnak meg jó lesz a kollázs, amit tavaly lőttem az eseményen!

Amiből egész biztosan több lesz, az a sör. Hatvan főzde fogja magát képviseltetni, összegyűlik a hazai főzőszcéna krémje, a környező országok legizgalmasabb kezdeményezései, jönnek olyan megkerülhetetlen európai főzdék, mint a nemrégiben Budapesten is kocsmát nyitó Brewdog, és csomó olyan tengerentúlról is érkezik jó néhány hordó olyan főzdéktől, akik nélkül talán nem is lett volna ez a sörforradalomként emlegetett dolog. Vagy ha igen, akkor is másként, mint ahogy megismertük.

Tarajos punkkal és brit nagykövettel nyitotta meg a BrewDog az első kocsmáját a régióban

Ez amúgy a gyakorlatban annyit tesz, hogy május 24-én, a főeseményen mindahány főzde kirak két csapot (egy 6%-os alkoholtartalom alatti és egy erősebb sörrel), és addig lehet tőlük kérni, amíg el nem fogy, majd 25-én a második napon ugyanez történik két-két újabb hordóval. Noha több főzde jön, de se a napijegyek, se a kétnapos kombinált jegy nem fog drágulni.

Az egészben pedig az a legjobb, hogy Budapestre érkeznek a hordó sörök mellett a főzők maguk is, így őket is lehet faggatni a söreikről.

Én laikus sörfogyasztóként abban amúgy nem annyira hittem, hogy mondjuk bárkivel is érdemben tudok beszélni, de aztán mégis az lett a legjobb része az egésznek, hogy minden arccal, akitől sört kértem, lekezeltem, és dumáltunk valamiről, ami néha sörtéma volt, néha meg csak utazás vagy zenekarok. Apropó zenekarok, azok is lesznek, idén ráadásul még a Black Tuskék személyében egy nemzetközi fellépő is jön. Mivel a napijegyek száma korlátozott, ezért ez a családias hangulat is egész biztosan megmarad idén is.

Aki sokkalja a napijegyet, viszont sörönként fizetve venne részt, az még mindig megteheti azt, hogy a 26-i napon néz ki a Dürerbe, amikor is a kóstolónapokon megmaradt hordók lesznek csapra verve amolyan afterként, és noha ekkorra a fesztivál slágeritalai már csak elbeszélésekben fognak élni, de még így is csomó olyan sörre lehet rámenni, amiért más esetbe repülőre kell ülnie az embernek.

A körülöttünk lévő országok képviselői

Tibivel csomót agyaltunk, hogy ajánló gyanánt melyik főzdék legyenek kiemelve. Végül arra jutottunk, hogy támogassuk a régiónkat, és legyen pár mondat a környező országokból érkező főzdékről. Ez még akár például olyan esetekre is jól jöhet, hogy ha mondjuk valaki Horvátba megy nyáron nyaralni, akkor tudja mondjuk figyelni a Garden Brewery söreit, ami nekem tavaly a kedvencem volt egy bodzás full könnyű itallal. Itt viszont átadnám a szót Tibinek:

“Idén a nemzetközi húzónevek listájának erősítése mellett eltökélt szándékunk volt a régió legizgalmasabb főzdéit is bemutatni a fesztiválon. A horvát The Garden és az osztrák – de valójában még Szlovéniában alapított – Bevog már rutinos visszatérők a tavalyi BPBW-ről, akiknek az év során külön csapfoglaló eseményeket is szerveztünk, szinte már hazajárnak Budapestre. A következő gyűjtés viszont a szintén általunk szervezett KR4FT-ról ismétel majd, és közös pont mindannyiukban, hogy egyfajta sötét lovakként tekintünk rájuk, akikről biztos hallunk még a jövőben. Rajtunk nem fog múlni!

BPBW Fb

A szlovén Pelicon az egyik legérdekesebb főzde a régióban: friss ötletek, nemzetközi kollaborációk, egy januárban épp Budapestről elhozott European Craft Beer Cup nagydíj, és persze élvonalba tartozó minőség jellemzi őket. Nemrég meg egy alkoholmentes komlós tonikkal is bejelentkeztek a szezonra, mi meg élünk minden ilyen formabontó ötletet, gondolkodás nélkül hívtuk meg őket a BPBW-re is.

Romániát a temesvári Bereta képviseli, akikről két dolgot emelnék ki szervezőként: néha gyorsabban válaszolnak, minthogy elküldtem volna nekik a kérdéseimet – ez ebben a szakmában végtelen mennyiségű színtérpont -, igazi fanatikusként láttuk már őket olyan zenekari pólóban akikről még mi sem hallottunk korábban, mindemellé olyan IPA-kat főznek amit bármelyik felkapottabb főzde taproomjában csapra verhetnének. Apropó, taproom, nemsokára nyitják is a sajátjukat és mellé szintén szerveznek fesztiválokat is; csoda, hogy rokonlelkekként tekintünk rájuk?

Szerbiából a Kabinet érkezik, akik a Balkán első zöldmezős főzdéjeként tényleg úttörői voltak a régió újhullámos sörfőzésének. Azt már nem is emelem ki külön, hogy milyen jók a sörök – itt ez alapszint -, de náluk az egész koncepciót áthatja még egyfajta klasszikus kifinomultság, valamint a művészetek iránti elkötelezettség: minden sörük címkéjét más-más művész készíti.”

Tavaly a testvéroldalunkon meséltek a fesztivál szervezői a kezdetekről. Idekatt az anyagért.