keresés menü

“Ő is ugyanabba a gimibe járt” – Blue Tips-interjú

A felállásában Ricsárdgír-tagokat is tartalmazó, Blue Tips nevű indie rockbanda idén miután kiadta a második lemezét, dobost cserélt, nemrégiben pedig az új felállás elkészítette az első közös dalát. Ennek apropóján Zsirai Andrissal megnéztük a hagyományosan unalmas Abu Dhabi nagydíjat, majd csatlakozott hozzánk Borszukovszky Flóra gitáros-énekes.

Aztán beszélgettünk a gimis zenekarokról, a hanyatló budapesti klubhelyzetről meg persze a Blue Tips viselt dolgairól.Ez olvasható most itt, az Urbanplayeren!

Urbanplayer: Hallottam, hogy új dobosotok van, akit még gimiből ismertek. Úgyhogy arra gondoltam, kezdhetnénk azzal a nagy kérdéssel, hogy ha választhatnátok, akkor gimizenekar lennétek vagy inkább egy befutott produkciót vinnétek annak minden nyűgével?

Borszukovszky Flóra: Nekem amúgy nem gimis ismerősöm, én öt évvel fiatalabb vagyok, mint az Andris, Máténál meg vagy nyolccal. Meg nem is csináltam akkoriban zenekart.

András: Érdekes azért, hogy Makai Máté és Flóra egy gimibe jártak, csak Flóra azután, hogy a Máté már leérettsegizett. Vincze Mátét én a suliból ismertem, mert kettő osztállyal felettem járt a szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános és Gimnáziumban. A kérdésedre válaszolva, inkább akkor már a befutott zenekar legyen, azt már tapasztaltam, elégszer, hogy milyen egy gimis banda, a Ricsárdgír is sokáig gimis zenekar volt, most inkább a másik oldalát nézném meg, hogy az hogyan működik. Na, és ha majd ez megtörténik, akkor el tudom mondani, hogy melyik a jobb.

Flóra: Meg hát azért jobb úgy fellépni, hogy van ott rendes hangcucc, meg el is mennek valamennyien, mint amikor könyörögsz, hogy felléphess valahol.

András: Mondjuk a gimis zenekarnak azért az a varázsa megvan, hogy lejönnek a haverok meg osztálytársak, mert nincsen senkinek más dolga, mint meló vagy család, ilyenek. Max az lehet a korlát, hogy a szülők meddig engednek el.

Aztán ezek az emberek idővel eltűnnek. Ha gimi után kezdesz el egy bandát és már nincsenek ott ezek az emberek, akkor nehezebb is lesz, hogy összegyűjts egy közönséget.

UP: Ebben amúgy tökre lehet valami, talán valami Fran Palermo interjúban beszéltek arról, hogy eleinte mindenki csak lehozott tíz embert, aztán száz ember legalább már ott volt. A doboscsere amúgy miért volt nálatok?

András: Heatlie Dávid, az előző dobosunk a Neoton Familiában is játszik 14 éves kora óta, és egyébként a Csepregi Éva fia. És amúgy ő is ugyanabba a gimibe járt! Szóval nekik a Neoton Familiával van évi 60-70 koncertjük, közben a Dávid most elkezdett egy szólóprojektet is, amiben ő énekel, és mindezt egyre nehezebb volt összeegyeztetni. Tavasszal mondta, hogy neki ez már nem fér bele, és szerencsére hamar bejött helyette Máté. Az új számban már ő dobol.

UP: Az új szám miatta lett amolyan bemutatkozó dalként, vagy ez valami lemeznek az előhírnöke inkább?

András: Jövő januárban lesz a banda három éves, és eddig elég aktívak voltunk számírás tekintetében. Felvettünk legalább 25 számot. Az idei év elején megjelent In Line után kicsit úgy gondoltuk, hogy jegeltetjük ezt a zeneírós dolgot, mert mindenki kiírt magából mindent, és játsszuk, ami van. Aztán nyár végére már kicsit untuk, hogy mindig ugyanazokat a számokat játsszuk próbákon, és Flóra pont ekkor hozott le egy új ötletet. Ennek Máté is örült, hogy végre ő találhatja ki a dobtémát egy számhoz. Egyelőre azonban lemezt nem tervezünk.

UP: Miről szól a szám amúgy?

Flóra: Az ox az a bivaly a kínai asztrológiában. Édesapám bivaly, ezt az ő szemszögéből írtam meg, ő most beteg. Noha most hivatalosan a malac éve van, de személyesen meg számára fontos év ez. Szeretem dokumentálni ezeket a nagy változásokat számokban, van egy válós szám a szüleim válásáról, ez az Empire.

UP: Szöveg vagy zene van előbb nálatok?

Flóra: Először zenét írok. Kitalálok egy dallamot pár akkorddal, aztán azt elviszem a fiúkhoz, és közösen kitaláljuk, hogy merre vigyük tovább.

Sokszor azt se tudom, hogy két téma közül melyik legyen a versszak és melyik a refrén.

Makay Máté a gitárosunk esetleg még hozzáír valamit. Végül az erre énekelt halandzsaangol helyére írom meg a szöveget. Sokszor egy szóból és annak a hangulatából bomlik ki a szöveg.

UP: Tök rég ismeritek egymást, mégis alig három éve van a zenekar. Mi történt, ami miatt elkezdtétek?

Flóra: Andrissal volt egy korábbi zenekarunk, a The Smooks. Ott ismerkedtünk meg, aztán mi elkezdtünk járni, a zenekar meg abbamaradt, elhalt.

András: Ez után két évig nem volt semmi, és úgy jött a Blue Tips. Voltak azonban olyan számok, amiket onnan hoztunk át, például a Come Along meg a What If It’s You. Egyébként ez egy jó időszak volt, ekkoriban sokkal több pesti klub volt.

Flóra: Roham meg a Kuplung például, ezekbe simán elmehettél úgy, hogy 120 lájkod van.

András:

“Csináltunk egy Facebook-oldalt, ahol még egy rendes kép se volt a zenekarról vagy bármi hangfelvétel, mégis többször játszottunk akkoriban, mint amennyit mostanában. Mára meg rengeteg zenekar lett sokkal kevesebb helyre. Kábé harcolni kell a fellépési lehetőségért, hogy kapj egy estét. Ebből a szempontból sokkal rosszabb lett a zenei élet.”

UP: Arra nem gondoltatok, hogy a Ricsardgíren keresztül, ahol ugye szintén zenéltek, jussatok be helyekre?

Flóra: Néhányszor csináltuk, de nagyon más a két zenekar, ritkán működik együtt. Viszont az ilyen Ricsárdgír ősrajongók rászoknak a Blue Tips-re is.

András: Azért profitáltunk ebből, néhány vidéki koncertre Blue Tipsszel is lementünk, és játszottunk a Ricsárdgír előtt. Az ilyen háromzenekaros bulik jók, akkor a Blue Tips meg a Ricsárdgír között van egy órám pihenni.

UP: Mindjárt vége az évtizednek. Ti is az összegző listákat. Ha igen, akkor mi lett a kedvencetek?

András: Én mostanában a 2000-es évek első évtizedét néztem át.

Flóra: Én meg a kilencvenes éveket.

UP: Akkor mondd, hogy kilencvenesből mi a legklasszabb!

Flóra: Fiona Apple-től a Tidal meg a Dandy Warholstól a címnélküli.

UP: Andris neked kilencvenes évekből? Illetve a duplanullásból?

András: A Blood Sugar Sex Magic és a Californication. Illetve a Franz Ferdinand első, és a Strokestól az Is This It.

UP: Flóra neked kétezres elejéről?

Flóra: Nekem az Audioslave, ismét egy self titled.

UP: Na, akkor jöhet a most végződő évtized, a tizes évek!

Flóra: Royal Blood, természetesen self titled.

András: Nekem meg a Skying a Horrorstól, és a Toytól a Toy.

UP: Éljenek hát a címnélküli, úgynevzett self titled albumok!

Mivel az interjú idején elfelejtettünk fotózni, ezért a képek később, a Hunniában a Ricsárdgír VIP-bulin lettek pótolva.