keresés menü

Szombaton érkezik Budapest új összművészeti fesztiválja, az AZVLM

Április hatodikán a Dürerben kerül megrendezésre az első AZVLM fesztivál, amire itt tudtok becsekkolni, lineupot böngészni, miegymás. Mi pedig kifaggattuk a főszervezőket arról, hogy mi is lesz ez, hogy is lesz ez: Gyarmati Zea, Jezerszky Viki, Makay Anna és Mohácsi Luca az Urbanplayernek.

Urbanplayer: – Kezdjük a legelejétől! Honnan jött az AZVLM (ejtsd: azvalami) ötlete? Hogy állt össze a szervezőcsapat?

Viki: Az egészet egy kínálkozó lehetőség ihlette a Dürer Kert felajánlásából. Akkoriban náluk dolgoztam szervezőként és nagy nyitottságot tapasztaltam részükről a hagyományos buli-bulikon túli programok befogadására. Megkerestem a lányokat, akikkel már több projekten dolgoztunk együtt és jó barátaim, hasonló érdeklődési körrel viszont más-más szuperképességekkel, ráadásul tudtam, hogy szakmailag is nagyon megbízható arcok.

Zea: Pont aznap mikor Viki megkeresett az ötlettel,

“A Képző előtt sétálgatva felmerült bennem a gondolat, hogy kéne csinálni egy bulit, ahol a budapesti fiatalok arcba kaphatják a legmenőbb kortárs művészeti projekteket, anélkül hogy komolyan elszánnák magukat, hogy oké ezen a hétvégén elmegyek kiállításra kulturálódni vagy a Trafóba megnézni egy darabot.”

Szerintem kicsit lusta a közeg, hogy a király művészeti dolgok után menjen, mégis imádják ha szembe találják magukat egy-egy menő projekttel.

Anna: Nagyon sokszor unatkozom a budapesti éjszakában. Nem elég bátor a lineup, vagy nem elég elrugaszkodott az ötlet, mindig minden ugyanaz. Kevés erőbedobással és egy kis bátorsággal, igazán fel lehet pezsdíteni a programot! Mindenki a saját várát építgeti, a fő motivációm, hogy együtt építkezzünk.

Luca: Tavaly végeztem a MOME-n grafikusként, és az egyetem, valamint más külsős projektek által fiatal művészek köreiben mozgok. Az a benyomásom, hogy ezek az emberek mindig egymásnak, vagy ugyanannak a közönségnek mutatják meg a munkáikat, nincs kitörés ugyanazokból a társaságokból. Szuper lenne, ha összekötnénk ezeket a művészeti köröket, elérhetnénk egy új közönséget ezekkel a projektekkel, megmozgatnánk kicsit az embereket, akik eljönnek, kipukkasztanánk “a művészet” buborékot, ami a fejükben kialakult.

UP: – Tulajdonképpen egy egynapos összművészeti fesztiválról van szó. Mi alapján választották ki, hogy mely művészeti ágak legyenek jelen április 6-án a Dürerben?

Zea: Nem a művészeti ág volt a szempont, sokkal inkább a projekt jellege.

“Legyen interaktív és az alkotás folyamatán legyen a hangsúly, ne magán a produktumon.”

Viki:  Egyszeriségre és egyediségre törekedtünk. Koncert, ami nem csak egy koncert vagy festmény, ami nem csak egy festmény… Ilyen és ehhez hasonló mondatok lebegtek a szemünk előtt a programok válogatásakor.

Anna: Igen, a folyamat és az egyszeriség a lényeg, az a szándékunk, hogy összeboronáljunk olyan alkotókat, akik nem ismerik egymást, mégis izgalmas jövő állhat előttük közös projektek kapcsán.

Fotó: Bogdan Réka

UP: – Mit gondoltok, mi az amit a különböző művészeti ágak tanulhatnak egymástól?

Zea: Tök jó lenne, ha minden valamirevaló DJ tudna festeni haladó szinten, a színészeknek pedig sokkal jobban kéne érteniük a zaj-zenéhez… Bocsánat, nem értem a kérdést!

Anna: Szerintem nem a művészeti ágaknak kell egymástól tanulniuk, hanem mindenkinek!

“Fontos lenne, hogy ha nem is szeretünk valamit, meg tudjuk, vagy legalább megpróbáljuk megérteni azt. Ez vezet egy nyitott és fejlődni akaró társadalomhoz.”

Luca: A művészek szerintem tudják, hogy milyen közel állnak egymáshoz, ők jó esetben inspirációs forrásnak tekintik a más művészeti ágakat, szóval nekik inkább egy networking platformot próbálunk teremteni. Esetleg azt tanulhatják, az által, hogy olyan a kollaborációkra, projektekre kérjük fel őket, ahol szükség van a vakmerőségre, hogy legyenek minél bátrabbak, és merjenek új emberekkel együtt gondolkodni, alkotni.

Viki: Szerintem a különböző ágak összefogása nagyon izgalmas dolog, szóval a nyitottság fontosságát mondanám a legfőbb tanulságnak!

UP: – Mi az AZVLM hosszútávú víziója? Van valamilyen távolabbi cél vele, vagy majd ahogy alakul?

Zea: Szeretnénk minél több nagyobb eseményen, fesztiválon megjelenni programokkal, közvetíteni a kicsit láthatatlanabb projekteket egy sokkal szélesebb közönség felé. A nyár remélhetőleg erről fog szólni, ősszel pedig szeretnénk egy nagyszabásúbb saját rendezvényt. Ezenkívül örülünk minden megkeresésnek és rendezvénynek, ahol igény van a szórakoztató művészetre!

Viki: Hamarosan kiteszünk egy pályázatot is amire várjuk a különböző projektek jelentkezését a jövőbeli rendezvényeinkre.

Anna: Így-így! A távoli-távoli jövőben pedig egy összetartó kollektívát, közösséget látunk.

Az elővételes jegyekre errefelé lehet rámenni, a támogatói jegyekkel sorsolás útján fesztiválbelépőket, sörcsomagot és trashvacsorát is lehet nyerni.