keresés menü

Azért ennél a plágiumozásnál kevés kínosabb dolog van!

Nagyon gyorsan foglaljuk össze, hogy mi történt: Petruskát kizárták a Dal című vetélkedőből, mondván a Help Me Out of Here című dala túlságosan emlékeztet a Vampire Weekend White Sky című számára. Ezután a Dal-zsűri tagja, Nagy Feró is bevádolódott, a Boldog szép napok miatt, ami meg a Gene Loves Jezebel Motion Of Love-ja a nyúlásának tűnik. Ma pedig, hogy kicsit körbeérjünk, az Artisjus volt fejese, Victor Máté írt spontánfelkérésre egy unalmas, de legalább terjengős védőbeszédet Petruska mellett.

A Dal, Nagy Feró, Artisjus, bazmeg! :D

Ezeket most felejtsük is el, és koncentráljunk magára a plágiumra, amit szerintem ez a két lopásvád mentén egész jól át lehet látni esztétikai oldalról. (A jogi vetületét most engedjük el, azt úgyis ügyvédek intézik, tehát másik szféra, semmi köze a rockcsempészethez.)

Spekulatív értelemben az eredetiségnek két végpontja lehet, az egyik a totálisan eredeti mű, a másik meg az utolsó nüanszokra kiterjedő másolat. Az első onnantól kezdve, hogy az ősember összeütötte a kezét, lehetetlen. A második se túl valószínű, ha csak az eredeti sávokat nem lopjuk el.

Maradjunk annyiban, hogy a popzenészek ezen két végpont között mozognak, remélve, hogy az eredetiséghez közelebb sikerül jutniuk, de annak meg általában feltétele a hagyomány ismerete, különben csak a spanyolviasz találódik fel.

Én a második Vampire Weekend-lemezt nem nagyon szoktam hallgatni, azon szerepel ugye az állítólag meglopott White Sky. Viszont ahogy elindítottam Petruska dalát, az volt az első benyomásom, hogy baszki, ez egy korrekt Vampire Weekend-szám. Nem olyan jó, mint a friss Harmony Hall, de fasza stílusgyakorlat. Viszont számomra semmi pluszt nem adott egy random VW-számhoz képest.

Ezzel szemben Nagy Feróék, még ha nyúlták is a Boldog szép napok zenei alapját, sikerült olyan szöveggel megdobniuk, és a maga idejében úgy pozicionálniuk, hogy abból generációkon átívelő sláger lehetett. És ez akkor is tagadhatatlan, ha nekem már az agyamra megy, ha meghallom. Ezerszer inkább Petruska Vampire Weekendje.

Mit akarok ezzel mondani? Hogy szerintem esztétikai szempontból nézve lehet bármit bárhonnan elemelni, viszont ha az ember nem tud hozzá semmi izgalmasat hozzátenni, vagy legalább úgy tálalni, mintha maga a spanyolviasz lenne, akkor úgyis meg van lőve az egész. (Gondoljunk csak arra, hogy a Sex Pistols is sima rock and rollt játszva adta el a punkot. Elég volt mindenki másnál szakadtabban öltözködniük.)

Felesleges ez az ovis mutogatás, hogy te loptál ettől, ő meg amattól.

Aztán persze, a jogászok meghúzhatják a határt, hogy honnantól hová megy a jogdíj, de azt úgyis az idő dönti el, meg persze társa, a jószerencse, mostanában ráadásul egyre gyorsabban, hogy egy Where Did You Sleep Last Nightról Kurt Cobain vagy Leadbelly ugrik be először (a YouTube-nak Cobain), vagy egy Angel Echoesról Four Tet vagy Halott pénz.

Remélem, hogy minden hivatkozást jelöltem.

Tűz tartalom 🔥