keresés menü

Az megvan, hogy egy fotós srác összekötötte Berlin és Budapest gitárszíntereit?

Podinak köszönhetően már több kisbusznyi magyar zenekar koncertezhetett Berlin egyik király foglaltházában. Most hétvégén azonban újabb csavart kap a BPUG nevezetű egyszemélyes promótercsapat sztorija: szombaton Budapestre érkezik két német zenekar. Ennek kapcsán kérdeztük a promóterélet csínjáról-bínjáról Podit.

Urbnplyr: – Honnan jött az ötlet, hogy magyar zenekarok koncertezzenek Berlinben?

Podi: – Amikor tavaly kiköltöztem Berlinbe, bekerültem egy kollektívába, akik egy Rote Insel nevű foglaltház kocsmáját csinálták. Itt folyamatosan voltak koncertek, de arra gondoltunk, hogy kéne saját programokat is szerveznünk. A fotóblogomon és a Rakéta Fesztiválon keresztül ismertem több olyan magyar zenekart, akikben láttam fantáziát. Illetve tetszett, ahogy a Defekt Dudes összetartotta a budapesti HC-punk színteret. Körbeírtam, hogy kinek lenne kedve nálunk játszani, rendre igen volt a válasz.

A Gustave Tiger és a Broken Cups tagjai a Rote Insel előtt

Up: – Hogy hozható össze egy ilyen sorozat? Honnan van közönségetek?

Podi: – Kell hozzá egy hely, ami nem a pénzről szól. Kell egy közösség, akik akkor is elmennek megnézni egy koncertet, ha fél órát kell utazni érte, vagy ha épp nem érdekli őket az aktuális fellépő, de támogatnák a kezdeményezést. És kell egy-egy kisbusznyi banda, akik élnek a lehetőséggel és nem farolnak ki a buliból a megoldandó nehézségek láttán. A közönségünk egyébként tök vegyes. Ami meglepő számomra, hogy mennyire működik a flyerezés és a plakátozás Berlinben. Sokkal többen jöttek el a megfelelő kocsmákban kiragasztott plakátokon keresztül, miatt a facebookos event miatt. A plakátokat egyébként, a mostani (a lent is látható – szerk.) flyert leszámítva Eron Mezza készíti Budapestről.

UP: – Mi a tapasztalat, hogy fogadják a magyar zenekarokat?

Podi: – Negatív kritikát eddig senki nem kapott, mondjuk ez egy elég szűk merítés: alapvetően punk kocsma vagyunk, így nehéz mellé lőni. A legnagyobb visszhangja talán a Piss Crystalsnak és a Gustave Tigernek volt, de nagyon szerették a Kőszívű Ember Fiait is. Tervezek hozni technót és darkwave-et is. Meglátjuk, ahhoz mit szólnak majd.

A Demjén Hirst és Kőszívű ember fiai a Rote Insel tetején

UP: – Hogy jött az ötlet, hogy most Berlin jöjjön Budapestre?

Podi: – Egy berlini ismerősöm keresett meg azzal, hogy a miniturnéjukon útba ejtenék Budapestet is. Vica és TD a Vittulából pedig rábólintottak a dologra. Hát így alakult. Innen is köszi és nagy pacsi nekik! Egyébként néhány nehézséget leszámítva, nem nagy ördöngösség megszervezni egy ilyen utat. Igazából részben ez a BPUG küldetése is, miszerint megmutassa, hogy Berlinből oda és vissza is lehet koncerteket szervezni, vagy bármilyen más irányokban.

UP: – Két mondatban hogy ajánlanád a szombati fellépőket?

Podi: – A Pisse karibi panelszörf Berlinből. Egy Barkas beszakadt hátsó hangszórójából ordító megnyúlt kazetta hangjai ők a Balaton partján ’82-ből. A Sad Neutrino Bitches pedig néhány mérges és csúnya emberek Jénából. Kurva jó garázspunk, gyere el és nézd meg! Ja, és még Demjén Hirst is lesz Budapestről meg Kontraszelektor DJ-k, szóval tényleg!

És végül a buli alapkoordinátái: 2015.04.18, 19:00, Budapest, Vittula. Részletek pedig az EVENTÓBAN.

(Fotók: fenytkepezo.tumblr.com)