keresés menü

“Régóta vártunk már arra, hogy kipörögje magát az összes műfaji kötöttség” – bemutatkozik az ASAN

Néhány napja egy titokzatos eredetű, jobbnál jobb okos elektronikából és hiphopból építkező témákat tartalmazó mixtape bukkant fel az interneten. Okés, volt egy Facebook-oldal néhány mondattal, és egy fura név, hogy ASAN, de azért jócskán maradtak kérdéseink. Ezeket tettük fel a a több művészeti ágat összekapcsolni szándékozó csapat képviselőinek.

URBNPLAYER: – Ugyan egy zenés válogatással indult az ASAN, de sokkal összetettebb dolog lesz ez. Mit vártok a vizuális művészek és zenészek együttműködésétől?

ASAN: – Egyik álláspontunk, hogy rengeteg tehetséges magyar előadó van, de sokan nem érzik az önmenedzsmentet, vagy hivalkodónak tartják, esetleg egyszerűen tesznek rá. Olyan viszont annál kevesebb akad, aki nem akarja, hogy eljussanak a zenéi minél több hallgatóhoz. Nekik próbálunk segíteni, összefogva egymás kapcsolatait vagy felületeit a terjesztésben.

A grafika része pedig adta magát. Mindenki társít fejben valamiféle vizuális hangulatot a zenéhez, legyen az egy szín, vagy mozgás. A hang és kép jó csapat az ősidők óta, csakúgy, mint a szem és a fül. Éppen ezért szerepelnek külön kiállítások vagy filmvetítések az ASAN tervei között, ahogy partik, podcastek és egyéb hanganyagok is. Lényeg az ágazatok egymás iránti alázata.

URBNPLAYER: – Ki tartozik, ki tartozhat bele az ASAN-ba? Mi fűzi össze a tagjait?

ASAN: – A csapat egy része eleve baráti társaság, ami adta magát. A másik, a nagyobb halmaz, a hozzánk közelálló alkotók, vagy ismerősök közül behívott arcok. Azok, akiknek értékeljük a munkáit. De van olyan is, akit SoundCloudon kerestünk meg, hogy csatlakozzon. Mint minden hülyeség, ez is kocsmaasztal mellett, sör és cigi társaságában született, és később komollyá vált. A tervek a racionális elképzelések és a szentimentális álmodozás határain születtek meg. Fél éve alakult ki ez a nagyjából végleges team. Most egy időre bezárul a kör.

ASAN: – Akik a válogatáson szerepelnek alkotják az ASAN zenei részének alapítóit. Velük fogunk a legtöbbet foglalkozni, őket írjuk be a bulikra, az ő zenéiket helyezzük előtérbe, és egymással összefogva is készítünk lemezeket. A grafikai és film “osztály” még alakulgat, folynak a szervezések. Szeretnénk a legjobb helyet és időpontokat megtalálni. Az egy komolyabb ügy.

URBNPLAYER: – Megőrülünk, hogy nem tudjuk, mit jelent a név.

ASAN: – William Blake angol költőnek van egy festménye, az Ancient Of Days, amit God As An Architectnek is neveznek. Az ASAN a mondat közepe, az „as” és az „an” összevonásából keletkezett.

URBNPLAYER: – Zenében miért épp az elektronika és a hiphop vannak előtérben?

ASAN: – Egyszerű. Ezt hallgatjuk a legtöbbet, és a hiphop a bázis. Egy-két kivétellel mindenki a hiphopból és annak szelleméből táplálkozik. Értjük ezalatt a világnézetet, zenei struktúrát, lüktetést, hangulatot. Régóta vártunk már arra, hogy kipörögje magát az összes műfaji kötöttség, és nagyobb szerepet kapjon az elektronika, vagy kísérletezés a lassabb tempójú zenékben is.

Követések: 

facebook.com/godasanarchitect
soundcloud.com/asanmusic
asanmusicgroup.bandcamp.com

Végül pedig az ASAN név eredete:

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥