keresés menü

Zavarbaejtően metaforikus klippel sokkol Arca, az évtized egyik legizgibb zenésze

A venezuelai származású zenészről már többtucat hasábon áradoztunk korábban is, hiszen egy olyan terepre merészkedett az elektronikus zenében, amiről jóformán nem is tudtuk, hogy létezik – és mindezekhez állandó vizuális társa, Jesse Kanda egy tökéletesen illeszkedő, nem evilági vizuális világot kanyarított, amiben egyfajta androgün jövőhorror jár táncot a magasművészettel.

Csak hogy tudjuk, honnan jutottunk idáig, többek között:

A nap videója: ismét Arca

Erősen tizennyolcplusszos klip kíséretében mutatta be új lemezét Arca

Most pedig itt az új videó, ami alapján már végképp egyértelművé válik, miért írhatott zenéket FKA Twigsnek, az pedig kérdőjelessé, hogy miért is nem csinálnak ők ketten egy erős közös albumot.

Arca április hetedikére datált új lemezéről származik a Reverie, aminek klipjében maga a művész tűnik fel bikaszerű mechanikus lábakon billegve, majd szerepet játszik egy bikaszarv, némi vér, és annál több áthallás. Ő maga pedig anyanyelvén fakad énekre.

Ami az áthallásokat illeti, ezt mondja:

“A bikaviadal egy mélyre szúró metafora: egy bikával harcolsz, ugyanakkor magaddal is. Nem az áldozat vagy az elnyomó vagy, hanem mindkettő egyszerre, az állatiasság és a kegyetlenség összekeveredik. A szex felidézése előhívja állatiasságunkat, állatiasságunk felidézése pedig magával hozza a spiritualitást.”

Nem kérdés, hogy nagyon fontos lemez lesz ez az áprilisi, és lehet, hogy nem csak neki, hanem az egyetemes zenetörténelemnek is.