keresés menü

Amon Tobin a felelős az új elektromos Peugeot csodaautó sound dizájnjáért

Az autókról szóló közbeszédben kevés szó esik (még) a belső égésű motorok egyik fontos előnyéről, ami a csendesen suhanó elektromos járműveknél egyenesen hátránnyá tornyosul: arról, hogy a felrobogó motorhang jól ismert visszacsatolás mind a sofőrnek, mind a közlekedés többi szereplőjének.

Fel kell készülniük a jövő tervezőinek arra, hogy kiküszöböljék ezt a problémát – illetve néhányan már bőven rajta vannak, a Daimler éppúgy alkalmazza már az akár életmentő szintetikus hanghatásokat, ami egy visszatarthat egy felelőtlenül az úttestre lépő gyalogot, mint ahogy az eddig inkább zenekütyüiről ismert Roland is beszállt a technológia kidolgozásába a japánok oldalán.

És most itt a Peugeot Fractal, egy futurisztikus városi kupé, ami azt állítja magáról, hogy precedens nélküli az a figyelem, amit az akusztikára fordítottak.

Ehhez pedig többek között a Ninja Tune hírnevét öregbítő nagyöreget, Amon Tobint kérték fel, aki előtt már eddig sem volt ismeretlen a mániákusságig tolt technológiai aprólékosság. (Az előbbi promóvideó alatt is az ő aláfestése szól.)

Aki netán Frankfurtban járna szeptember 17-27. között, ugorjon már be az ottani autó show-ra és nézze meg a szuperkocsi debütjét, hadd derüljön ki számunkra első kézből, mit jelent az, hogy a hírös producer intézte el mind a külső, mind a belső sound designt! Hogy az autó mikor dobódik piacra, már ha egyáltalán, arról még nincsenek hírek.

(via Electronic Beats / Peugeot)