keresés menü

Ha csak harmadennyire lesz jó az Amoeba debütalbum, Gilles Peterson akkor is kopogtatni fog a promóért. Ja, amúgy trekkpremier!

Potkívánok, Magyarországot írjuk a 2015-ös évben? Aki ezt itt lent meghallgatja, és nem tudja, hogy az Amoeba hazai termék, állam által megkötött-átvágott trikolór masni nélkül, az aligha gondolná ezt, tekintettel mondjuk egy aktuális MAHASZ-listára. Mert ami itt lent megszólal, az borzasztóan messze lett hajítva a magyar popzenei sztenderdektől. De nem is érdemes velük egy lapon említeni.

Az Amoeba zenekar az önerőből alulról felfelé törő pionírok egyike, Sabák Péter, Sági Viktor, Boros Levente és Bognár Szabolcs jazz-funk-soul alapokról induló négyese. A zenekar 2010 óta aktív, tagjai közösen zenélnek a Fixi4-ben is, és egyéb formációk részeseként is ismerős vendégek egy csomó kisebb-nagyobb budapesti és vidéki klub színpadán. Ráadásul ők az ország egyik legtöbbet foglalkoztatott “underground” háttérzenekara is: ők zenélnek Akkezdet Phiai élőzenés koncertjein, gyakran szerepelnek slam poetry esteken, nem utolsó sorban pedig a feltörekvő amerikai singer-songwriter, Valerie June lemezén is hallhatók.

Hamarosan jön a nagylemezes durrantásuk, a Keep The Funk Alive, de előtte itt az első zene az anyagról Berger Dalma telefonos kitárulkozásával, és hát mondja valaki, hogy nem férne el bármelyik nyú-európai, újhullámos soullal megfuttatott rádióműsorban:

Az album megjelenését és május 14-i koncertes bemutatóját egy különleges reklámkampány előzi meg, tizenegy teaser videóval, amikben olyan előadók, mint a Punnany Massif, Szendrői Csaba, az Elefánt énekese, Busa Pista vagy Sena mutatják meg, hogy mit jelent számukra az Amoeba.

A koncert egyébként nem kicsit lesz nagy, a Senával, Dalmával, Akkezdettel és másokkal kiegészülő brigád mellett fellép még a deszkára bulicsinálásilag Cadik, az Uffalo Steez, Neck és DJ N1CE is. Az A38 Hajón, természetesen.