keresés menü

Amikor Shakespeare találkozik a Wu-Tanggel: itt a Nagy Verbális Fuxháború!

Egy adatmániás dizájner, Matt Daniels nagy vállalkozásba fogott. A legnagyobb rapperek szóbirodalmát mérte össze Shakespeare-nek és a Moby Dick szerzőjének, Herman Melville-nek a szókincsével. Az eredmény több esetben meglepő. Finoman szólva.

Daniels technikája az volt, hogy minden rappertől a munkássága első 35 000 szavát vette alapul a Rapgenius adatbázisa alapján. Ez hozzávetőlegesen 4-5 kiadványt jelent átlagosan előadónként. Tehát Drake-et és Jay Z-t ezzel valamennyire össze lehet mérni, de egy Kendrick Lamar még nem vonható be a kutatásba.

Kontrollpontként Shakespeare öt művének első 7000 szavát illetve Melville Moby Dickjének első 35 000 szavát használta fel miheztartás végett vagy poénból, de akárhogy is, nagyon helyesen! Bár mindkét klasszikus jól szerepelt ebben a megmérettetésben, eláruljuk, voltak szájhősök a napjainkból, akik ebben az összevetésben simán megelőzték őket. Daniels amúgy azt jelezte is, hogy ezek az adatok így inkább viszonyszámok, mintsem végleges megállapítások.

Beszédes tény, hogy kik állnak legelöl és leghátul. Az abszolút első, aki a legtöbb szót használta rappeléseiben, az “intelligens hiphop” zsánerének egyik kiskirálya, aki nagyon imádja a néha már-már kibogozhatatlanul komplex metaforákat, mint amilyen az is, hogy “Put one up for shackle me not, clean logic procreation / I did not invent the wheel, I was the crooked spoke adjacent”:

Aesop Rock! (7392 egyedi szó)

Na és ki baktat a sor végén? Nem volt nehéz kitalálni, hogy ki lesz ez. A híres hiphopperek egyik legbutábbika (nevezetes pillanatai közé tartozik, amikor kiborult Barack Obama nevén, hogy hát ilyet tuti nem adott neki az anyja), akinek  három betű a neve, jelesül:

DMX! (3214 egyedi szó)

A fenti összesítő grafikonhoz a neveket ITT tudjátok megnézni, az egyes arcokra rámozogva jönnek elő a számok. További izgi diagramokkal egyetemben, az egyikből például kiderül, hogy szókincs ügyében melyik hiphop-színtér jár az élen és kullog hátul az USÁ-ban, a pattogó lowriderekkel krúzoló nyugatiak, a hűvös tekintetű keleti partiak, vagy a klubrobbantó crunkot feltaláló déliek.

Forrás: io9 / mdaniels.com

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥