keresés menü

Amikor hiphopszleng és tudomány egy príma weboldalban egyesül

shoB

Figyelem, az Urbanplayer nem fog tech-oldallá változni, de muszáj azzal kezdenünk ezt a posztot, hogy egyre több ún. single page alapokon nyugvó cikket látunk a weben. Ezeknek a lényege, hogy egyetlen, kimunkált oldalon kapunk egy szép nagy adag, mesterien vizualizált tartalmat, ami már nem is cikk, hanem úgy viselkedik, mintha valami digitális enciklopédiának volna egy szelete. És azért kellett ezt most így felvezetnünk, mert megszületett az első (?) ilyen, komolyabb szintű oldal, ami egy hiphop-témát dolgoz fel.

Sőt, egyenesen egy mikrotémát, mert nem egy előadóról, alműfajról, korszakról szól, hanem konkrétan egyetlen szál kifejezésről, ami viszont gyakran előbukkan a rapszövegekben. Ez pedig nem más, mint a shorty. Go shorty, it’s your birthday, megvan, ugye?

Ki használta először? Mit jelentett régen, és mit jelent most? Kik tették népszerűvé?

shorty01

Ezekre a kérdésekre válaszol az emlegetett site, és nem akárhogyan, hanem tudományosan, évszámokkal, százalékokkal és snájdig grafikonokkal. Láttál már diagramot, ami azt mutatja be, hogy 80 ezer hiphop trekkből mennyiben hangzanak el a fuck, bitch, money, club, drink, sex, és persze a shorty szavak? Na, most fogsz látni. Meg persze arra is fény derül, hogyan jutottunk el odáig, hogy ma már szinte csak a nőkre szokás ezt használni repperéknél. Etimológiai megközelítés kimaxolva.

Ez egyébként nem csak önmaga okán jó dolog, hanem mert egy ilyen segít eloszlatni azt a hülye sztereotípiát, hogy hiphopot csak tanulatlan külvárosi suttyók hallgatnak. Tessék tehát klikkelni az előző ugróhivatkozásra, és ámulni!

goshorty

Tűz tartalom 🔥