keresés menü

A queer rap emblematikus figurája, Mykki Blanco pályát vált: újságíró lesz!

Tegnap este a Facebook-oldalára posztolt hosszú bejegyzésében részletezte a döntésének az okait Blanco. Elmesélte, hogy már hosszú ideje foglalkoztatja az oknyomozó újságírás és elsősorban a világ távoli szegleteinek melegkultúrái érdeklik, az ő helyzetükről szeretne írni. Emellett tanulmányait is újra szeretné kezdeni szociológia és gender studies szakirányokon.

Ez az újságírós fordulat igazából annyira nem is meglepő, hiszen magam is olvastam, amikor tavaly év végén szintén a Facebookon egy hosszú, érzelmes posztban értekezett a moszkvai kalandjairól. Nagyjából ekkor járt Budapesten is:

Blanco abban bízik, hogy a zenészként megszerzett népszerűségét kamatoztatni tudja majd újságíróként is, tehát ezáltal a leendő írásai több emberhez jutnak majd el. Egyúttal olyan formájában és mélységben szeretne foglalkozni a meleg kultúrákkal, ahogy popszámokban és videoklipekben nem lehetséges.

Mivel az őszi szemeszterre való jelentkezésről már lecsúszott, ezért májusban Nepálba utazik, hogy egy terepmunka során ismerkedjen meg a helyi LMBT-színtérrel és némi szakmai tapasztalatot szerezzen az egyetemi évei előtt.

A zenei karrierjéről csak annyit mondott, hogy már nem izgatja, hogy szövegeket írjon olyan beatekre, amit elsősorban úgyis férfiak készítenek. Illetve hogy nem akart belemenni egy ilyen kamu egzisztenciális krízisbe, hogy nem tudja, mit csináljon. Hiszen igenis tudja. A levele végén pedig szerényen elnézést kért a helyesírásáért, lévén hogy még csak most tanulja.

Hát sok sikert neki innen Budapestről, szép szakma az az újságírás is nagyon!