keresés menü

A nap videója: Kőbányáról érkezik a brit-hop tanítás

kobanya

Hol ér össze a tizedik kerület és Kelet-London? Hát a Corvintető videójában, amivel igazából a hétvégi Noisia & Foreign Beggars bulinak vernek hírt, de úgy, hogy közben szórakoztatva tanítanak. Amire egyébként sosem volt akkora szükség, mint mostanában, amikor komoly problémát jelent a felcseperedő nemzedéknek, hogy a webes információs zajból hogyan szűrjék ki az értékes tudásanyagot.

Szóval ez megint egy nagyon erősre sikerült bulielőkészítő infotainment-videó (az előzőt szintén bemutattuk itt), amiben ezúttal az Akkezdetphiai-s Said mondja el, mi az a boom bap, hogyan feszül rá a brit akcentus az elektronikus alapokra, DJ Future pakolgat fekete lemezeket Kőbánya közepén, MC Columbo pedig arról regél, hogyan szűrődtek be a jamaikai és egyéb karibi hatások a szigetország hiphopjába. A promóvideó ugyanis Nagy-Britannia bólogatós zsánerével foglalkozik röviden, öt percben, miközben lakótelepi arcok néznek közelről a kamerába.

A videó hátteréről azt érdemes tudni, hogy az emlegetett bulihely segítségével ez négy alkotó agyszüleménye: a Kodály Method közösséget képviselő Szimler Bálint és Kemény Dávid filmesek, az elektronikus zene hazai ideológusa, Kömlődi Ferenc és a producer-zenész-újságíró Prieger Zsolt hozta létre. És nem csak ezt, mert ebből egyébként egy komplett sorozat lesz: a Beats Per Minute kisfilmek a tervek szerint havonta kétszer tűnnek fel a YouTube-on. Szóval biztosan hallunk még róluk, illetve látjuk majd az újabb műfajdefiníciós videójukat.