keresés menü

A nap videója: Bristol Basszusai

bristol1

Nyugat-Anglia legnépesebb városának nevét urbánkulturális értelemben nem csak az innen származó stencilkirály, Banksy gazdagítja: ezt a várost szokás a trip hop szülőhelyeként is számon tartani. Igaz, a bristol sound jóval messzebbre mutat a Massive Attacknél és a Portisheadnél: konkrét definícióval behatárolni lehetetlen, érezni viszont nagyon is lehet az ezzel a címkével ellátott zenéken a közös karaktert, amin egyszerre hagyott nyomott a korai jamaikai bevándorlók által hozott dub reggae, a melankolikus elveszettség-érzés, a nem rohanunk sehova-attitűd, zeneileg pedig könnyedén (vagy inkább fajsúlyosan) tudott benne összetalálkozni a kurta-furcsa pszichedelia akár néhány nagyzenekari vonóssal is. Meg persze a gömbölydeden kitüremkedő groove-okkal!

A Dazed a UK garage-felvonás után megint remekül feldolgozott egy szcénát, ami hiába csak egy ötödakkora helyen szökkent szárba, mint Budapest, mégis megkerülhetetlen bástya, ami az elektronikus zene és a hiphop alakulását illeti. A filmben megszólal Geoff Barrowtól Ray Mighty-n (Smith & Mighty) át DJ Die-ig egy csomó alak, aki ezt alakította, és még az is kiderül, hogy

a cider erősebb volt, mint a drogok!

Itt nem áll meg a Music Nation sorozata, jön még kisfilm a jungle-ről, a hardcore punkról és a baleári hangzásról is. Ja, amúgy ehhez hasonló zenei ismeretterjesztő szériánk nekünk is van ám itthon, a Beats Per Minute, ezeket a videókat itt lehet megnézegetni.

Tűz tartalom 🔥