keresés menü

A Francia Pékek Szövetsége nyílt levelet írt Kanye Westnek

hurryup

Előzmény: Kanye West az új albumán hallható I Am God című haragos dalban egyszer csak azt reppeli, hogy “In a French-ass restaurant / Hurry up with my damn croissants” (vagyis: “Egy francia étteremben / Siessetek már a rohadt croissantommal!”). Erre reagált most Bernard Aydelotte a Francia Pékek Szövetségétől, és ugyan a levélről – meg persze írójáról – mindezidáig nem derült ki, hogy valódi vagy csak egy jól elsütött tréfa, az a tény, hogy borzasztóan szórakoztató, vitán felül áll.

Ilyeneket lehet benne olvasni:

Ön bizonyára nem egy olyan ember, aki megelégszik holmi előre gyártott croissant-nal, amit újramelegítenek és odadobnak egy kis tányérkában. Nem – Ön frissen sütve kéri, tűzforrón, hogy egyenesen a sütőből érkezzen az asztalára.

És örömmel konstatálom, hogy croissant-t rendelt – nem pedig crêpe-t vagy brióst -, ugyanis kizárólag a croissant képes elbüszkélkedni a pelyhes tésztahéj és a zamatos belső páratlan kombinációjával. A croissant méltóságteljes: nem olyan közönséges, mint egy darab pirítós, amit csak bevágnak egy mechanikus eszközbe megbarnítani. Nem – a croissant a finom törődés és szaktudás szülötte. A pékeknek nagy műgonddal kell rétegelniük a tésztát, tökéletes mennyiségű vajra fektetni azt, majd behajtogatni ezt a remegő croissant-embriót egy japán origamimester precizitásával.

Majd jön a célzott, elegáns atyai feddés:

Ez a folyamat, amit talán Ön is megért, sok időt vesz igénybe. Ezért türelmet kérünk azoktól, akik croissant-t rendelnek. Talán ismeri a híres francia mondást: egy remek croissant-ra akár egy életen át is érdemes várni. Tudjuk, hogy Ön egy elfoglalt ember, Monsieur West, de hiszünk benne, hogy a croissantok felé mutatott türelme mindig meg lesz jutalmazva.

Végül egy angol humort is két vállra fektető, elegáns touché bevitele következik, amikor is a pékek képviselője rávilágít: amennyiben tényleg igaz az – és miért is feltételeznének mást -, amit West úr mond, tehát hogy ő egy Isten, akkor nem értik, hogy mindenhatóságát miért nem használja fel a fizikai idő felgyorsítására. Sőt, mindentudásával még abban is segédkezhetne, hogy milyen A Világ Legtökéletesebb Croissantja.

A teljes levél itt olvasható.

Tűz tartalom 🔥