keresés menü

A Budabeats bemutatja: 21. századi konceptalbum a nagyi kazettáiból

Induljunk el a kályhától: a Budabeats egy magyarországi alapítású netlabel, ami azt tűzte ki célul, hogy hiphop, funk, jazz, meg mindenféle “headz” és “freestyle” műfajokból jelentet meg kiadványokat – díjmentesen! – azok örömére, akik csípik ezeket a zsánereket. Ha pedig még azt is hozzátesszük, hogy a kiadó feje Gandharva, a kevés budapesti bakelitmániákus DJ-k egyike, aki idestova tíz éve gyűjt lemezeket, akkor még inkább helyére kerülnek a dolgok. Már abban a tekintetben, hogy a zenei elköteleződésre panasz nem lehet.

grandmatapes

Most jött ki a 24. kiadványa a nemzetközi szinten is számon tartott kiadónak, amit boldogan pakolunk ki ide, ugyanis érdekfeszítő hanganyagról van szó: a brooklyni Ink Jet rakta össze, mégpedig nagymamájának pókhálósodó kazettakollekciójából, ami főleg romantikus zeneszerzők munkáit jelenti, és Celia néni egy életen át gyűjtötte őket.

Na de mi ebben az érdekes, elnézést kívánok?

A kérdés kiváló! Jared Arnold, vagyis Ink Jet darabjaira szedte a szalagokon talált zenéket, és szemplerrel új dalokat épített belőlük. Az elsőtől az utolsó hangig minden a nagyi gyűjteményéből van, igaz, ezek meg lettek gyurmázva – gyorsítás, torzítás, visszhangosítás, visszafelé lejátszás – de valamennyi klasszikus zenéből származik. Jared pedig semmilyen szoftvert nem alkalmazott, csakis samplert, ezzel lett minden hang felvéve, átdolgozva,
kikeverve, mixelve. “Mindez arra kényszerített, hogy kevesebbet foglalkozzak a vizualitással és jobban támaszkodjak a füleimre” – mondta az alkotó. Magyarul nem bambulta a hanghullámokat, mint ahogy ma a legtöbb zenekészítő teszi.

Hm, van még valami dolgunk? Ja igen, idetenni a streamet. Jó hallgatást!

Ja, hogy még két videó is van? Jöjjenek be bátran.