keresés menü

7 alapzene, amivel felspannolhatod magad az esti tüntetésre

1. ICE CUBE – CHECK YO SELF

Figyeld magad, mielőtt összetöröd magad! Ez örökérvényű üzenet lehet egy rezsimnek, ami túl messzire ment. Már az eredeti Grandmaster Flash-darab is a társadalmi egyenlőtlenségeket feszegette, Kalifornia Jégkockája pedig rátesz egy jókora adag vulkánként feltörő mérget is, így otthon hangulatot alapozni pont ideális. De figyeld magad, mielőtt túl bátor leszel tőle, hiszen nem akarsz ilyen rácsok közé kerülni: (UA)

2. BLACK FLAG – RISE ABOVE

Egy igazi tüntető nem késik el a tüntetéséről! Ebben segíthet minden idők hardcore punk osztaga, aminek emblematikus dala nem csak arról szól, hogy a hatalmasok “kiröhögnek a hátunk mögött” és hogy “kiforgatják, amit mondunk” (csak nem ismerős?), de saját tapasztalataim alapján átlagosan tizenöt százalékkal lerövidítik bármely A pontból bármely B pontba jutást, bármilyen közlekedési eszközzel, de főleg kerékpárral. (UA)

3.FUSEISM – DOWNLOADING IS FREEDOM

Egy korábbi ügy okán íródott az egyik legjobb magyar punkzenekarnak ez a száma, de van olyan időtálló, hogy a mai mozgósításhoz nyugodtan elő lehet venni: (LÁ)

4. THOMAS BANGALTER – OUTRUN

Cím alapján a francia villanytánczenék közül a Daft Punk 1997-es Revolutionjének kéne itt állnia, de Bangalter sokkal jobban odavert szólóban pár évvel később. Ez egy igazi húzó-toló trekk iramosabb meneteléshez, mondjuk ha a Sándor-palotát kell megtalálni. Meg amúgy is, mennyire izgalmas belegondolni, hogy mi lehet egy tüntetés kifutása? (Bocs, UA)

5. THE CLASH – KNOW YOUR RIGHTS

Joe Strummer meg a Clash esetében lehet diplomata szülőkről meg tisztes családi háttérről beszélni, de a forradalmi hangvételt ennyire jól kevesen tudták popzenévé alakítani. (LÁ)

6. GOSSIP – STANDING IN THE WAY OF CONTROL

Beth Ditto itt azon szívta fel magát, hogy az amerikai kormányzat nem engedélyezi az azonos neműek közötti házasságot, szépen ki is jött ez a torkán át. A Soulwax meg csinált belőle egy söprő átdolgozást. Lehet, hogy nem az internetadóról szól, de erre is lehet a mobilt emelgetni harcosan! (UA)

7. PERC – TAKE YOUR BODY OFF

A sort utóbbi időben erőre kapó indusztriál techno színtér vezéralakja, Perc. Ennél a zsánernél nincsen mozgósítóbb elektronikus zenei irányzat, instant forradalom, amint megszólal ez a szám is. (LÁ)

(Összeállítva: Lang Ádám és Unger András által)